Za hádkou o uprchlickou loď musíme udělat tečku, řekl italský premiér po schůzce s Macronem

Itálie a Francie urovnaly spor kvůli lodi s migranty, chtějí změnu azylového systému (zdroj: ČT24)

Současný evropský azylový systém je potřeba reformovat, shodli se v Paříži francouzský prezident Emmanuel Macron a italský premiér Giuseppe Conte. Řím už připravuje vlastní návrh. Za sporem ohledně lodi Aquarius s africkými migranty, kterou Itálie nepustila do svých přístavů, je podle Conteho třeba udělat tečku. Politici se shodli, že Itálie a další jižní státy nesou nepřiměřené břemeno.

Řím chce svůj návrh reformy evropského azylového systému představit během rakouského předsednictví Evropské unie, tedy během půlroku od 1. července, prohlásil Conte. „Musíme vytvořit centra evropské ochrany v zemích původu migrace v tranzitních zemích. Je nutné změnit koncept země prvního vstupu: kdokoliv vstoupí na italskou půdu, vstupuje do Evropy,“ zdůraznil premiér.

Řím by podle něj ocenil, kdyby se k řešení migračního problému postavila čelem celá Evropská unie, a nejen Rakouskem a Německem navrhovaná „osa ochotných“ – tedy Rakousko, Německo a Itálie. „O to budeme usilovat,“ dodal Conte.

Současný systém nefunguje. Systém solidarity, který máme a který je založen na plnění kvót, neumožňuje dosáhnout uspokojivých výsledků. Je třeba najít pozměněný mechanismus.
Emmanuel Macron

Takový přístup k řešení migrační krize odmítl také Macron. Dodal, že osa Berlín–Vídeň–Řím připomíná temnou stránku evropské historie. „Země se k něčemu zavazuje prostřednictvím šéfa vlády nebo hlavy státu,“ řekl francouzský prezident.

Podle Reuters tak reagoval na středeční prohlášení německého ministra vnitra Horsta Seehofera, že Německo, Rakousko a Itálie by měly o migraci a bezpečnosti jednat na úrovni ministrů vnitra. „Itálie má šéfa vlády, Francie má hlavu státu, Německo má šéfku vlády. Pokud se země mají na něčem dohodnout, tak na této úrovni,“ dodal Macron.

Conteho populistická vláda tvrdí, že italské úřady už nejsou schopné zvládat další lodě s běženci. Konkrétně Aquarius s více než šesti sty pasažéry včetně malých dětí a těhotných žen je na moři už týden. „Minulá noc byla znovu hodně těžká. Počasí se zhoršilo a přineslo silný vítr i velké vlny,“ prohlásil záchranář Ludovic Dugueperoux. Do bezpečného přístavu ve španělské Valencii má dorazit až v neděli.

Řím s Paříží se kvůli Aquariu vzájemně kritizovaly. Macron obvinil italskou vládu z cynismu a nezodpovědnosti. Itálie pak kritizovala Francii za to, že od ní slíbila přijmout několik tisíc migrantů, ale přijala jich jen několik stovek. Francouzi loď sami přijmout nechtěli, ve čtvrtek ale francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian nabídl svému španělskému protějšku Josepu Borrellovi, že jeho vládě pomůže s migranty z této lodě, pokud splní kritéria pro azyl.

„Je to pochopitelné rozhodnutí. Itálie se opravdu nemůže sama stát uprchlickým táborem pro celou Evropu a nějaké společné řešení se nerýsuje. Ale jako právník musím říci, že je to i rozhodnutí nelegální, protože nepomoci lidem v nouzi, kteří mají i podle námořního práva nárok být zachráněni a také na to, aby azylová žádost byla projednána, prostě přípustné není,“ ohodnotil italské rozhodnutí ředitel Organizace pro pomoc uprchlíkům Martin Rozumek.

Na italské hranici přibývá uprchlíků, Francie je nekompromisně vrací zpět

Přístup Francie a Itálie k běžencům kritizuje v nové zprávě charitativní organizace Oxfam. Migranti z přeplněné Itálie toužící se dostat přes francouzskou hranici prožívají strastiplné chvíle, když jsou opakovaně vraceni do nevyhovujících podmínek na italské straně. V posledních měsících jich do hraničního města Ventimiglia přibyly tisíce a žádná ze stran jim nezvládá pomoci, varuje zpráva.

„Neřekli nám nic. Nedali nám žádné jídlo ani vodu… Takto se mnou v životě žádní policisté nezacházeli,“ popsala Oxfamu sedmatřicetiletá Fatima zacházení francouzské policie, která ji zadržela spolu s její matkou. Obě uprchly z Iráku a Fatima má podle charity zjizvenou tvář z toho, jak ji bili džihádisté z organizace Islámský stát.

Někteří z migrantů po navrácení do Itálie našli útočiště v přeplněném přijímacím středisku, další žijí pod tamním mostem. Zatímco v případě dospělých jedná Francie v souladu se současnými evropskými azylovými pravidly, podle nichž má žádost o azyl řešit první země, v případě dětí, které mnohdy rovněž vrací, pravidla podle Oxfamu naopak porušuje. Děti do 18 let mají právo požádat o azyl i ve Francii, policie je však mnohdy vrací, aniž by jim tuto možnost dala, uvádí zpráva.