Pašeráci, kteří nechali v chladírenském voze udusit 71 uprchlíků, dostali 25 let

Události ČT: Pašeráci, kteří nechali v chladírenském voze udusit 71 uprchlíků, dostali 25 let (zdroj: ČT24)

Soud v maďarském Kecskemétu potrestal 25 lety vězení čtyři pašeráky lidí, kteří mají na svědomí smrt 71 migrantů. Ti se v roce 2015 dusili v chladírenském voze. Prokuratura pro ně žádala doživotí. Dalších deset souzených v této kauze dostalo tresty vězení v délce od tří do 12 let. Rozsudek není pravomocný a lze se proti němu odvolat.

Rakouská policie objevila 27. srpna 2015 v opuštěném uzavřeném chladírenském autě u dálnice nedaleko hranic s Maďarskem 71 udušených lidí. Jednalo se o migranty, převážně Syřany, Iráčany a Afgánce, a bylo mezi nimi osm žen a čtyři děti. Protože zemřeli ještě před přejetím hranic, převzalo vyšetřování včetně soudního řízení Maďarsko.

Čtyři členové gangu, pro které prokuratura žádala doživotí za vraždy, se tragického převozu přímo účastnili. Pro zbylých sedm obžalovaných požadovala dlouholeté tresty vězení.

Hlavou pašeráckého gangu byl tehdy třicetiletý Afgánec Somsoor L., jenž v Maďarsku získal status mezinárodně chráněné osoby, o který později přišel. Ostatní členové převaděčské skupiny jsou bulharští občané. K hlavním obžalovaným patřil šéf organizace a jeho zástupce, řidič chladírenského vozu a řidič doprovodného auta. 

Zprávy v 16: Pašeráci dostali za smrt 71 migrantů 25 let vězení (zdroj: ČT24)

Převozy běženců v hermeticky uzavřených autech byly běžné

Sedmdesát jedna lidí zemřelo kvůli nedostatku prostoru, nemožnosti pohybu, nedostatku vzduchu a přehřátí… zemřeli krátce poté, co se vydali na cestu. Před smrtí nepřetržitě bušili do stěn dodávky a křičeli.
Z prohlášení maďarského soudu

Podle obžaloby skupina od února do srpna 2015 přepravila od maďarsko-srbských hranic do západní Evropy kolem 1200 lidí a vydělala na tom statisíce eur (miliony korun). V 31 případech byly podmínky transportů stejně nebezpečné jako v případě, který skončil tragicky.

Horizont ČT24: Za smrt uprchlíků dostali pašeráci 25 let (zdroj: ČT24)

Prokuratura v závěrečné řeči připomněla jako přitěžující okolnost pro souzené, že den po úmrtí 71 běženců se ve stejném typu vozidla ocitlo v podobné situaci 81 lidí. Těm se ale podařilo pomocí sochoru za jízdy dvakrát otevřít dveře, než byli puštěni ven v obci Gols na rakouském území.

Maďarská policie podle médií skupinu pašeráků před tragédií sledovala a odposlouchávala a měla tedy možnost neštěstí zabránit. Policisté zaznamenali i hovor, který se týkal osudného chladírenského vozu. „Pokud umřou, ať je vyloží v Německu v lese,“ nařídil podle médií šéf zločinecké skupiny jednomu z jejích členů.

Tragédie vedla v srpnu 2015 k rozhodnutí otevřít hranice a umožnit migrantům volnou cestu do Německa, kam drtivá většina z nich mířila. Mezi lety 2015 a 2016 tak přišlo do Německa přes milion lidí, za což se kancléřka Angela Merkelová stala opakovaně terčem kritiky.

Masový příchod migrantů se zastavil v roce 2016, kdy tehdejší rakouský ministr zahraničí a nynější kancléř Sebastian Kurz zorganizoval uzavření balkánské migrační trasy. Na několika místech v Evropě začaly růst ploty, jejich stavba skončila v roce 2017.

Ploty na hranicích v Evropě
Zdroj: ČT24