Čínští hackeři prý ukradli data dodavatele americké armády

Hackeři pracující pro čínskou vládu prý pronikli do počítačů firmy spolupracující s americkým vojenským námořnictvem a ukradli z nich velké množství vysoce citlivých údajů. S odvoláním na nejmenované americké činitele to v pátek napsal list The Washington Post. Ukradená data údajně zahrnovala i plány pro nadzvukovou protilodní střelu, kterou měly být do roku 2020 vybaveny americké ponorky.

K útokům mělo dojít v lednu a v únoru a údajně byly dílem hackerů působících v čínské provincii Kuang-tung, kteří pracovali pro čínské ministerstvo státní bezpečnosti. Případem se zabývá Federální úřad pro vyšetřování (FBI).

Terčem byla podle deníku The Washington Post společnost spolupracující se střediskem pro podmořský boj amerického námořnictva (NUWC), které sídlí v Newportu ve státě Rhode Island.

Přestože se data nacházela na neutajené síti dodavatelské firmy, jednalo se o vysoce citlivé informace vzhledem k povaze vyvíjené technologie a jejímu spojení s americkou armádou. Hackerům se podařilo ukrást 614 gigabytů dat vztahujících se k málo známému projektu pod názvem Sea Dragon či údaje, které se týkaly kódovacích systémů.