Francouzi zadrželi uprchlíka z Iráku. Je podezřelý, že v řadách Islámského státu masakroval zajatce

Francouzské úřady drží ve vazbě iráckého uprchlíka, který je podezřelý, že se jako místní vůdce takzvaného Islámského státu (IS) dopustil válečných zločinů. Podle agentury AFP do Francie přijel v létě 2016. O rok později získal status uprchlíka a na deset let povolení k pobytu. Letos v březnu byl v Normandii zadržen a umístěn do vazby, uvedl státní žalobce.

Informaci jako první přinesla televize TF1 a muže identifikovala jako 33letého Ahmeda H. Irácké úřady ho podezřívají z toho, že byl místním vůdcem IS v oblastech Tikrítu a Samary, přibližně 100 kilometrů severně od Bagdádu.

Muž je podezřelý z podílu na masakru až 1700 zajatců z irácké armády z vojenské základny Speicher v červnu roku 2014. Podle zdroje blízkého vyšetřování Ahmed H. jakoukoli účast na masakru odmítl.

Úřad pověřený vyšetřováním teroristické činnosti na francouzském území uvedl, že podezření z válečných zločinů a vražd v souvislosti s teroristickou činností je jen jedno v řadě dalších.

Případ povzbudil obavy bezpečnostních služeb, že džihádisté mohli využít migrační krize, aby pronikli do Evropy, uvedla agetura AFP. 

Ve Francii bylo od roku 2015 při teroristických útocích spáchaných islamistickými radikály zabito více než 240 lidí.