Singapur jako ideální místo pro summit. Díky Singapurcům se Severokorejci naučili jíst i burgery

Události: Singapurské vazby na KLDR (zdroj: ČT24)

Summit Kim Čong-una a Donalda Trumpa se ještě ani nekonal, a už hýbe světovou diplomacií. Do Bílého domu se narychlo objednal japonský premiér. Tokio totiž znepokojuje přístup Trumpovy administrativy k Pchjongjangu a obává se dopadu na japonské zájmy. Výběr Singapuru pro konání summitu není náhodný – dlouhé roky udržuje dobré vztahy jak se Spojenými státy, tak i s KLDR. A Severokorejce dokonce jedna ze singapurských firem naučila jíst hamburgery.

Singapurci otevřeli občerstvení s hamburgery v Pchjongjangu před deseti lety. Když začínali, slovo burger se v KLDR nesmělo ani vyslovit. Severokorejci znali jen Kim Čong-ilem vynalezené maso v housce. Firmě se podařilo na severokorejském trhu prorazit a dnes tam provozuje třicítku poboček.

Singapur nikdy neměl s KLDR tak těsné vazby jako Čína, ale patřil mezi nejvýznamnější partnery. Obchodovalo se s ocelí, nerostnými surovinami a dalším zbožím. „Singapur má velmi otevřenou ekonomickou politiku. Děláme byznys s každým, kdo o to stojí. Nejsme ovlivněni politickou ideologií,“ potvrzuje analytik ze Singapore Managment University Eugene Tan Kheng Boon.

Singapur žije nadcházejícím summitem Trumpa a Kima
Zdroj: ČTK/AP/Wong Maye-E

Severokorejci jezdili do Singapuru studovat tržní mechanismy a hledat technologie. Donedávna měli bezvízový styk. Zakládali firmy, přes které obchodovali napříč jihovýchodní Asií, a přes banky prali peníze. „Jako finanční centrum Singapur klade důraz na bankovní tajemství. A to může být pro Severní Koreu lákavé,“ připouští další singapurský analytik Chong Ja Ian.

Spolupráce mezi oběma státy pokračovala navzdory sankcím. Loni vláda zakročila, ale informace o nesrovnalostech občas stále vyplouvají na povrch. Z porušení sankcí Singapur obvinila i OSN. Některé zdejší firmy až do loňského roku dodávaly severokorejskému režimu luxusní zboží, které je na mezinárodním sankčním seznamu už mnoho let.

Singapur a KLDR si vždy vyhověly

Vazby obou států sahají ke konci 60. let, kdy KLDR jako první komunistický stát uznala nezávislý Singapur. Na oplátku směla založit obchodní zastoupení. Režimy byly pragmatické a šly si na ruku: Singapur neřešil konflikt mezi Korejemi a Pchjongjang nedělal rozruch, když se tehdejší premiér postavil komunistům.

„Severokorejci mohou považovat za užitečné učit se od Singapuru, jak udržet ekonomický rozvoj a zároveň silnou politickou kontrolu,“ potvrzuje zvláštní vazbu analytik Eugene Tan Kheng Boon.

Stejně dobře ale Lví město vychází i s Američany. Dlouhodobá neutralita z něj tak dělá pro summit ideální místo.