Předhánějí se, kdo případ ubitého Filipínce více zneužije, kritizoval prokurátor slovenské politiky

Slovenská generální prokuratura a slovenští politici se dostali do slovní přestřelky kvůli případu brutálně ubitého Filipínce. Přou se o postup úřadů při vyšetřování útoku. Muž, jenž se snažil chránit své kolegyně z práce před obtěžováním, byl napaden 26. května v centru Bratislavy a svým zraněním později podlehl. Politici, kteří násilí odsoudili, podle prokuratury jen zneužívají tragédie k vlastnímu zviditelnění. Po více než týdnu od incidentu soud v pondělí uvalil na podezřelého z útoku vazbu.

Šestatřicetiletý Filipínec, který několik let na Slovensku žil a pracoval, zemřel na následky zranění minulý týden, pět dnů po útoku. Byť muž podezřelý z útoku byl krátce po napadení zadržen, prokurátor neshledal důvody k podání návrhu na uvalení vazby. Zvrat nastal až poté, co se o případ začala zajímat média a politici.

Mluvčí bratislavského krajského soudu Pavol Adamčiak řekl, že jeden z bratislavských okresních soudů poslal útočníka z jihu Slovenska do vazby z obavy, aby nepokračoval v trestné činnosti. „Nechtěl jsem to udělat, budu si to vyčítat do konce života,“ řekl podle portálu sme.sk zadržený, když ho při odchodu ze soudní místnosti doprovázela policie.

Generální prokuratura kritizovala politiky, kteří kromě jiného tvrdili, že žalobci v případu postupovali nejprve nesprávně.

„Je smutné, že jejich reakce přicházejí po týdnu a připomínají spíše ‚závody‘, kdo dříve a více toto téma zneužije,“ napsal v prohlášení slovenský generální prokurátor Jaromír Čižnár. „Místo toho, aby vybídli kompetentní orgány k přijetí náležitých opatření k eliminaci násilí v centru hlavního města, o kterém je obecně známo, že se děje dlouhodobě,“ pokračoval.

Ministru spravedlnosti Gáboru Gálovi, který se chtěl do případu smrti Filipínce vložit, Čižnár vzkázal, že na činnost prokuratury nemá vliv a že z jeho strany jde jen o silné řeči.

Prokurátor, který podezřelého původně do vazby neposlal, už je prověřován

Generální prokurátor také začal prověřovat postup prokurátora, který uvalení vazby na podezřelého z útoku na Filipínce původně nenavrhl.

Podle záběrů z bezpečnostní kamery, které získala televize Markíza, si útočník bezvládné tělo Filipínce fotil a dal si na něj nohu.

Slovenská generální prokuratura již v minulosti prověřovala v různých případech postup nižších složek prokuratury či policie. Zjistila například pochybení policie a prokurátorů v několika případech, jež se týkaly osob a firem, o nichž ve svém nedokončeném článku psal zavražděný novinář Ján Kuciak.

Vydáno pod