V Paříži policie vyklidila další dva tábory imigrantů

Francouzská policie začala v pondělí ráno v Paříži evakuovat dva provizorní tábory imigrantů. Vůbec největší tábor Millénaire, kde přebývalo na tisíc lidí, zlikvidovali policisté minulou středu. Francouzské hlavní město čelí příchodu migrantů poslední tři roky a za tu dobu je nynější evakuace nelegálních příbytků už 36. v pořadí.

Celá operace se podle francouzského tisku tentokrát obešla bez incidentů. Přesto napětí bylo znatelné, jelikož o azylových žádostech většiny migrantů z táborů budou na základě současných pravidel EU rozhodovat jiné evropské země, napsal server France24.com

V půl sedmé ráno přišli policisté do tábořiště u kanálu Saint-Martin, kde přebývalo kolem 550 lidí, a do tábora u Porte de la Chapelle se 450 obyvateli. 

U kanálu Saint-Martin se před několika měsíci usadili příchozí hlavně z Afghánistánu. Místo je nedaleko náměstí Stalingrad, kde se nelegální tábořiště objevují od roku 2017.

Mezi těmi, kdo museli odejít, byl také Súdánec Jahjá, jemuž úřady odmítly udělit azyl. U kanálu přebýval dva měsíce a v pondělí čekal na autobus, aby ho, jak řekl, odvezl „do nějakého tábora, domu nebo na stadion“. Podle něj to bude lepší kdekoli. Podle prefektury budou případy všech evakuovaných a jejich administrativní situace důkladně prošetřeny.

Minulý týden byl evakuován vůbec největší tábor Millénaire u Porte de la Villette. Tisícovka lidí z něj byla převezena do přijímacích středisek.

Situace imigrantů v provizorních táborech vyvolávala v Paříži obavy zejména kvůli neudržitelným hygienickým podmínkám, jež v nich panovaly. Otázka migrantů je už několik týdnů příčinou sporu mezi vládou a pařížskou starostkou Anne Hidalgovou. Vláda tvrdí, že problém má řešit radnice, Hidalgová vyzývala, aby tábory nechala vyklidit vláda a plnila své legální povinnosti při přijímání uprchlíků.