Izrael odpověděl na útoky z Gazy, zasáhl pětadvacet cílů. Hamas ohlásil souhlas s příměřím

Blízkovýchodní zpravodaj ČT Jakub Szántó k příměří v Pásmu Gazy (zdroj: ČT24)

Izraelská armáda v noci na středu zasáhla pětadvacet vojenských cílů v Pásmu Gazy, odkud v úterý palestinské militantní skupiny iniciovaly nejrozsáhlejší palbu za poslední roky. Podle agentury AFP o tom informovali izraelští vojenští představitelé. Hamas později oznámil, že uzavřel dohodu o příměří s Izraelem, aby největší konfrontaci se židovským státem od roku 2014 ukončil. Izraelský ministr vnitra v reakci uvedl, že pokud Hamas opět nezaútočí, neučiní tak ani Izrael. Premiér Benjamin Netanjahu prohlásil, že Izrael zasadil palestinským skupinám z Gazy těžkou ránu.

„V posledních hodinách zasáhlo několik zprostředkovatelů a bylo dosaženo dohody, aby se obnovilo příměří v Gaze,“ uvedl v komuniké zástupce šéfa Hamasu v Pásmu Gazy Chalíl Hajá.

„V posledních hodinách se mluví o tom, že bylo údajně dosaženo nikoliv dohody na příměří, ale že obě strany souhlasí s předběžnými podmínkami příměří, které mělo původně vstoupit v platnost o půlnoci,“ upřesnil blízkovýchodní zpravodaj ČT Jakub Szántó. Upozornil, že útoky ze strany palestinských militantních skupin pokračovaly i během středečního brzkého rána.

„Pokud bude klid, odpovíme klidem. Dali jsme Hamasu šanci dokázat, že se můžeme vrátit k rutině. Pokud povolí otěže, čeká je velmi bolestivý zásah,“ uvedl v rozhovoru s izraelským armádním rozhlasem Army Radio izraelský ministr vnitra Arje Deri. Dodal, že šance na klid zbraní je v důsledku nedávných izraelských náletů vysoká.

Blízkovýchodní zpravodaj ČT Jakub Szántó k situaci na hranici Pásma Gazy (zdroj: ČT24)

Izraelská armáda uvedla, že během úterý vypálily radikální skupiny 70 raket a dělostřeleckých granátů, z nichž se podařilo nespecifikované množství sestřelit. Izrael na to reagoval odvetnými útoky. Cílem nočních izraelských úderů byly výrobny raket, úkryty pro drony či vojenská infrastruktura, uvedl židovský stát. 

Netanjahu prohlásil, že armáda reagovala na palbu z Gazy útoky na desítky cílů teroristických skupin. Šlo podle něj o nejmasivnější údery proti skupinám v Gaze za několik let. „Za boj nesou odpovědnost strany inspirované Íránem jako Hamás, Islámský džihád a další teroristické skupiny. Nehodlám zveřejnit detaily o našich plánech, protože nechci, aby nepřítel věděl, co ho čeká, ale jedno je jasné: Budou-li nás zkoušet, okamžitě za to zaplatí. Budou-li v testování pokračovat, bude je to stát hodně,“ řekl.

Pět lidí utrpělo zranění

V důsledku ataků bylo na izraelské straně zraněno pět lidí včetně tří vojáků, o zraněních či obětech mezi Palestinci nejsou informace. O situaci bude na podnět Spojených států jednat Rada bezpečnosti OSN, kde chce Washington předložit návrh deklarace odsuzující útoky palestinských skupin.

K úterním útokům se přihlásila ozbrojená křídla palestinských skupin Hamas a Islámský džihád. Podle nich šlo o odvetu za předchozí izraelské útoky na jejich pozice v pásmu. „Zločiny (Izraele) nemohou být tolerovány,“ uvádí se v prohlášení.

Izraelská armáda v pondělí operovala v Gaze

V pondělí podniklo izraelské letectvo nálety na cíle na severu Pásma Gazy a usmrtilo pětadvacetiletého člena vládnoucího hnutí Hamas. Izraelská armáda také zadržela dva obyvatele Pásma, kteří se snažili dostat na území židovského státu a měli u sebe nože a materiály pro výrobu zápalné bomby.

Hranice Gazy s Izraelem se v posledních dvou měsících stala dějištěm masových protestů Palestinců, které organizoval zejména Hamas. Palestinci při nich zapalovali pneumatiky a házeli kameny na izraelské vojáky, kteří reagovali palbou ostrými náboji.

Podle palestinského ministerstva zdravotnictví při tom zemřelo 116 Palestinců a na třináct tisíc dalších bylo zraněno. Za nepřiměřené použití síly vůči protestujícím kritizovala Izrael řada zemí a také Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva.