Britská tajná služba MI6 chce do svých řad nalákat více žen

Britská rozvědka MI6 spustila svou první televizní reklamu. Zaměřená je na ženy a etnické menšiny, jejím cílem je rozbít machistický obrázek této tajné služby, píší britská média. MI6 v reklamě naznačuje, že stojí o kandidátky s takzvanými měkkými dovednostmi, například emoční inteligencí a kreativitou.

V reklamě, která se odehrává v mořském světě, vystupuje dítě a jeho matka. K dítěti se blíží žralok. Dítě v úleku ustupuje, než si v náruči maminky s úsměvem uvědomí, že predátor je za sklem. Průvodní hlas k tomu říká, že „nejde o to, zachovat si v nádrži se žraloky chladnou hlavu, ale zachytit tiché signály, chápat ostatní a pomoci jim vnímat věci jinak“.

Šéfka oddělení lidských zdrojů MI6, která je sama matkou, řekla v britském tisku, že rozvědka se v reklamě úmyslně snažila distancovat od svého „bondovského“ image.

MI6, jejímž úkolem je provádět zahraniční špionáž, chce do roku 2021 najmout osm set nových zaměstnanců. Zájem o práci u MI6 podle britských médií vzrostl po březnovém útoku na bývalého ruského dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dceru. Šéf MI6 Alex Younger uvedl, že má zájem o ty nejlepší uchazeče, včetně žen a příslušníků etnických menšin.

MI6 chce být etnicky i genderově vyrovnaná

Služby MI6 získaly v posledních letech řadu ocenění za podporu rovnosti pohlaví a etnických skupin. Nejnovější údaje však ukazují, že je potřeba dosáhnout většího pokroku etnicky i genderově. Ženy celkově tvoří 24,1 procenta ve vyšším stupni státní správy a 37,8 procenta  pracuje na nižších pozicích. Ve vedoucích pozicích MI6 nefiguruje ani jeden příslušník etnické menšiny, tato skupina tvoří pouze 6,8 procenta zaměstnanců.

Reklama se na televizních obrazovkách objeví poprvé ve čtvrtek večer. Šéf MI6 Alex Younger řekl v náhledu novinářům: „Chci rozptýlit mýty, se kterými se často setkávají potenciální kandidáti. Služba, na kterou jsem hrdý, že ji vedu, je globální, moderní a nejschopnější. Má zaslouženou reputaci jedné z nejlepších zpravodajských služeb na světě.“