Atmosféra pařížských barikád na vlastní kůži. Aplikace přibližuje studentské bouře roku 1968

Události ČT: Aplikace provází místy pařížských protestů z roku 1968 (zdroj: ČT24)

Před padesáti lety vyrostly v ulicích Paříže barikády. Do ulic francouzské metropole vyšli v květnu 1968 levicoví studenti, kteří chtěli rozvrátit stávající pořádky. Dva rozhlasoví nadšenci teď vytvořili aplikaci do telefonu, která umožňuje zažívat tehdejší revoluční atmosféru přímo v místech dění.

Aplikace doprovodí uživatele na procházce po místech spojených s událostmi z května 1968. Na každém místě se ve správnou chvíli ozve příslušný výklad i dobové zvuky.

Procházka začíná možná trochu nečekaně u školy ENS, kde dodnes studují budoucí špičky francouzské politiky. V druhé polovině šedesátých let ovšem zdejší studenti dělali všechno pro to, aby politický systém svrhli. 

„Ve Francii tehdy triumfoval marxismus a tady, ve škole ENS, která je fabrikou francouzské elity, vyrostla řada marxistů různých zaměření,“ vysvětluje tvůrce projektu Emmanuel Laurentin ze stanice Radio France.

Aplikaci si vyzkoušela i Annick Romecová, která si události živě pamatuje. „Prožívala jsem je v klidu na univerzitě, kde se pořádala shromáždění a debaty, ale nepatřila jsem k těm, kdo házeli dlažební kostky,“ říká před školou ENS. Výklad poslouchá i s vnučkou a dvěma jejími kamarádkami, které přijely z Normandie speciálně kvůli procházce po stopách padesát let starých událostí.

Křik kamelotů, píšťalky policistů i zvuk rádia

Aplikace přiblíží dobovou atmosféru zvuky bitevní vřavy i křikem kamelotů. „Třeba na náměstí před Sorbonnou máte díky 3D zvuku pocit, že znovu zažíváte ty události. Je slyšet křik, píšťalky policistů, rádia přitisknutá na ucho,“ přibližuje režisér projektu Renaud Dalmar ze stanice Radio France. 

Ostré střety mezi vzbouřenými studenty a zasahujícími policisty trvaly v ulicích Paříže až do poloviny května. Politický systém nakonec studenti nezměnili, jejich bouře ale vedly k největší stávce ve francouzské historii.

Květen roku 1968 patří mezi nejdůležitější události moderních francouzských dějin. I proto si aplikaci jen za první týden fungování stáhly stovky uživatelů.