Ve Francii zatkli dva muže, kteří plánovali útok ricinem a výbušninami

Zpravodaj ČT Zavadil: Teroristé často využívají aplikaci Telegram (zdroj: ČT24)

Francouzská policie zatkla dva bratry egyptského původu, kteří chystali útok za použití výbušnin nebo ricinu, což je smrtelný jed, jenž může být až 6000krát silnější než kyanid. Ministr vnitra Gérard Collomb neoznámil, kdy byli muži zatčeni – policie je odhalila přes jejich komunikaci na sociálních sítích. Jeden z bratrů byl ale následně propuštěn.

Bezpečnostní složky údajně dva muže vystopovaly skrze jejich komunikaci v aplikaci Telegram pro posílání šifrovaných zpráv. „Dokázali jsme je odhalit, odhalit tento chystaný atentát a zatknout je,“ řekl Collomb s tím, že by šlo o útok „buď ricinem – velmi silným jedem – nebo výbušninami“. 

Dodal, že u mužů se našly návody, jak ricin vyrobit. Ricin je mimořádně nebezpečný buněčný jed, který se dá získat ze semen skočce obecného – běžné lékárnické a průmyslové rostliny. Další okolnosti jako například státní příslušnost bratrů nebo čas a místo jejich zadržení ale ministr neuvedl.

„Jeden z bratrů po zadržení připustil, že jeden z jeho kontaktů na Telegramu ho požádal, aby si sehnal materiál na výrobu bomby a spáchal útok na francouzském území. Tvrdí ale, že to udělat nechtěl. Vyšetřování (nicméně) ukazuje, že na plán spíš přistoupil. Vyšetřovatelé se soustředí na to, aby zjistili, kdo byl zadavatelem případného útoku,“ uvedl zpravodaj ČT Petr Zavadil. Bratr dotyčného už byl propuštěn na svobodu.

Francouzský ministr informoval o případu necelý týden po útoku nožem v centru Paříže, při němž Čečenec Chasan Azimov narozený v Ruské federaci zabil jednoho člověka a další čtyři zranil. Policie ho při útoku zastřelila. V případu byl v noci na pátek obžalován jeho blízký přítel Abdul Hakim A. ze spolupráce s teroristy s cílem plánovat útoky. Muž, který pochází z Čečenska a má ruské občanství, je v současnosti ve vazbě.  

Francii zasáhl nejhorší teroristický útok v listopadu 2015. Při koordinované akci tehdy zemřelo na různých místech Paříže 130 lidí a přes 350 jich bylo zraněno. Vláda poté zavedla výjimečný stav, který po několika prodlouženích platil celé dva roky. Policie během nich provedla tisíce razií, zmařila 32 útoků a obvinila 23 lidí z terorismu.