Ria Novosti: Rusko likviduje laboratoře, ve kterých vznikl novičok

Rusko likviduje objekty výzkumných laboratoří v Šichanech na jihu země, kde se v 70. a 80. letech vyvíjely armádní jedy včetně nervově paralytické látky novičok. Napsala to ruská státní agentura RIA Novosti, podle níž bylo o zbourání rozhodnuto po ukončení likvidace ruského chemického arzenálu. Podle britského listu The Daily Mail se ale možná budovy armádních laboratoří ničí kvůli připravované cestě mezinárodních inspektorů, kteří vyšetřují okolnosti otravy dvojitého agenta Sergeje Skripala.

Šichany, které leží v Povolží asi 730 kilometrů jihovýchodně od Moskvy, jsou sídlem odbočky ruského Státního vědeckovýzkumného ústavu organické chemie a technologie (GNIIOChT), který vývoj armádních jedů zastřešoval.

Město, přístupné cizincům a Rusům jen na zvláštní povolení, má podle RIA Novosti několik sektorů, armádní výzkum byl soustředěn do zóny Šichany-5.

Když Rusko loni v souladu s mezinárodní smlouvou dokončilo likvidaci svých chemických zbraní, bylo rozhodnuto o stržení objektů výzkumného ústavu. „Budovy, kde se vyvíjely jedy, ničí. Každý úlomek suti je přitom spalován ve speciální peci s teplotou 800–1200 stupňů. Ani potom nejsou úlomky bezpečné, odvážejí je do speciálního úložiště,“ napsala v reportáži z uzavřeného města ruská agentura.

Události: Podle Moskvy Zemanova slova o novičoku znamenají, že Británie lže (zdroj: ČT24)

Načasování lividace laboratoří je cynické, míní britský chemik

Britský The Daily Mail napsal, že se objekty v Šichanech likvidují před příjezdem expertů z Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW). List cituje britského odborníka na chemické zbraně Hamishe de Bretton-Gordona, podle něhož Rusové k likvidaci laboratoří přikročili pravděpodobně proto, aby zabránili OPCW vyšetřit otravu Skripalových a nalézt v Šichanech důkazy. „Načasování je zvláště cynické… Ničení laboratoří vypadá jako přiznání viny,“ řekl chemik.

Jak připomíná RIA Novosti, degradace chemických pracovišť v Šichanech začala po rozpadu Sovětského svazu na začátku 90. let, kdy se zastavilo financování výzkumných ústavů. „Odborníci začali odjíždět, někdy i do ciziny, někteří s sebou vzali dokumentaci,“ napsala agentura. V objektech, kde dřív pracovalo přes tisíc odborníků, se dnes asi 200 lidí zabývá likvidací maziv z transformátorů.

Další osud výzkumného ústavu je podle RIA Novosti nejistý. V Šichanech se proslýchá, že ústav úplně zruší, městští zastupitelé tvrdí, že bude fungovat do roku 2025. Rozhodnuto má prý být v nejbližší době.