Historicky největší pomoc z Česka: Tisíce obytných buněk v uprchlickém táboře Al Azraq

Události: Český projekt v uprchlickém táboře Al Azraq (zdroj: ČT24)

Česko dokončilo v Jordánsku jeden z největších humanitárních projektů ve své historii. Za osmdesát milionů korun se podařilo opravit skoro šest tisíc obytných buněk v syrském uprchlickém táboře Al Azraq. V Jordánsku natáčel zpravodaj ČT Jakub Szántó.

Dělníci z řad syrských uprchlíků se propojili s jordánskými inženýry a za česko-německé peníze skokově vylepšili životní úroveň pouštního tábora s populací, jakou má Znojmo nebo Třinec. Výsledkem jsou vybetonované podlahy, dvě okna, vnitřní izolace a hlavně bezpečně oddělená kuchyně. Co je v Evropě samozřejmostí, se v jordánské poušti považuje za nečekaný luxus.

Rodina Al Ammúní prchla ze syrské Palmýry
Zdroj: ČT24

„Dřív jsem vařila tam, kde bydlíme i spíme. A já se pořád bála, že se děti popálí o vařič. S novou kuchyní to je něco úplně jiného,“ pochvaluje si Umm, která prchla s manželem a třemi dětmi ze syrské Palmýry.

Rodina Al-Ammúní žije v táboře Al Azraq už půl roku. Válka v jejich vlasti se stále nechýlí ke konci a druhým týdnem zuří bitva o jih Damašku mezi armádou a zbytky Islámského státu. Někdejší obchodník se proto se svou ženou a dětmi v Jordánsku zabydluje. A českou pomoc velmi vítá. „Jeden den město ovládá armáda. A pak další ráno všude lidi z Islámského státu. V ten okamžik jsme se rozhodli, že musíme pryč,“ vysvětluje Mahdí Al-Ammúní důvod útěku z domova.

Český podpis v táboře Al Azraq
Zdroj: ČT24

Češi pomohli s elektrifikací tábora Al Záatarí

Provizorní klimatizace vytvořená dělníky v táboře Al Azraq
Zdroj: ČT24

Přestavba Al Azraqu je už druhým velkým uprchlickým projektem Česka v Jordánsku. Prvním byla elektrifikace tábora Al Záatarí, dnes jediného tábora na světě s plným připojením k proudu.

České investice do rozvojové pomoci v Jordánsku překročily od roku 2015 dvě stě milionů korun. Jen v táboře Al Azraq z nich profituje na 35 tisíc Syřanů. I zde bude dalším velkým úkolem zavedení proudu a práce pro dělníky-uprchlíky, kteří přestavěli obytné buňky. Prozatím aspoň pracují na modelu improvizované klimatizace z kovu a slámy.