Pompeo je novým šéfem americké diplomacie, po potvrzení senátorů složil přísahu

Události ČT: Pompeo má v pátek vyrazit na summit NATO do Bruselu (zdroj: ČT24)

Americký Senát potvrdil dosavadního ředitele výzvědné služby CIA Mikea Pompea jako nového ministra zahraničí Spojených států. Stalo se tak i přes výhrady demokratů k Pompeově pověsti jestřába a dřívějším kontroverzním výrokům ohledně homosexuality a islámu. Senátoři nakonec schválili Pompea v poměru 57 ku 42 hlasům, jeden zákonodárce se zdržel. Pompeo následně složil přísahu a stal se tak novým ministrem.

V příštích čeká Pompea podle resortní mluvčí čeká cesta do Saúdské Arábie, Jordánska a Izraele, po zastávce v Bruselu, kde se v pátek zúčastní schůzky ministrů zahraničí NATO.

Čtyřiapadesátiletého Pompea nominoval do úřadu ministra zahraničí prezident Trump minulý měsíc na místo Rexe Tillersona, s nímž se neshodl v názorech na řadu zahraničněpolitických témat. Jedním z nich byla mezinárodní jaderná dohoda s Íránem, kterou Trump kritizuje a navzdory nesouhlasu ostatních signatářů od ní hodlá odstoupit.

V úřadu šéfa diplomacie čeká na Pompea řada ožehavých témat, kromě íránského jaderného programu i chystaná vrcholná schůzka USA a KLDR či vyhrocené vztahy s Ruskem, válka v Sýrii, Iráku a Afghánistánu či rostoucí vliv Číny.

V pondělí přitom Pompeovu nominaci podpořil výbor pro zahraniční vztahy Senátu jen těsně, čelil totiž zprvu námitkám nejen ze strany demokratů, ale i od některých republikánů. Například jeden ze členů výboru Rand Paul ho původně podpořit nechtěl.

Pompeo, který se hlásí k republikánskému konzervativnímu křídlu, zasedal od roku 2011 do loňského ledna ve Sněmovně reprezentantů USA za stát Kansas. Na post kongresmana rezignoval, aby se mohl ujmout vedení CIA. Někteří demokraté jej označují za příliš slabého politika na to, aby mohl vyvažovat mnohdy nevypočitatelné kroky prezidenta Donalda Trumpa v zahraniční politice.

Narodil se 30. prosince 1963 v Orange v Kalifornii, jeho předkové jsou italského původu. Navštěvoval prestižní Vojenskou akademii USA ve West Pointu (1986) a absolvoval práva na Harvardu (1994).

V letech 1986 až 1991 sloužil v americké armádě. Poté pracoval jako právník, věnoval se také vlastnímu podnikání. Založil firmu Thayer Aerospace zabývající se informačními technologiemi.

V období od ledna 2011 do ledna 2017 zasedal ve Sněmovně reprezentantů USA za stát Kansas. Zvolen byl jako člen republikánského konzervativního hnutí Tea Party, křesla se vzdal kvůli nominaci do čela CIA.

V čele CIA se věnoval mimo jiné KLDR. Za jeho působení například služba vytvořila zvláštní jednotku, která se má zabývat hrozbou, která plyne ze severokorejského programu vývoje balistických raket a jaderných zbraní. Již jako navržený šéf diplomacie navštívil o Velikonocích 2018 Severní Koreu a setkal se tam s jejím vůdcem Kim Čong-unem.

Pompeo je kritikem dohody jaderné dohody s Íránem z roku 2015. Její změna je podle něj v zájmu USA . Podle republikánského „jestřába“ Pompea je Írán původcem většiny zla na Blízkém východě.

Pompeo se tvrdě vyjadřuje i vůči Rusku. Podle něj je zcela jasné, že se snažilo ovlivnit americké prezidentské volby ve prospěch Trumpa. Zároveň ale tvrdí, že na výsledek hlasování neměly hackerské útoky či propaganda na sociálních sítích vliv. Pompeo v této souvislosti kritizoval například i server WikiLeaks, který označil za nepřátelskou zpravodajskou agenturu, kterou často podporují země, jako je Rusko.

Politik také kritizoval vojenské angažmá Moskvy v Sýrii, když řekl, že existuje jen minimum důkazů o tom, že se Rusko drží „seriózní strategie“ v tažení proti teroristům z takzvaného Islámského státu. Pompeo je ale přesto přesvědčen, že ve světě existují místa, kde mohou USA s Ruskem spolupracovat v boji s terorismem.

Zdroj: ČTK

Mike Pompeo v Senátu
Zdroj: Carlos Barria/Reuters