Turecko potřebuje silného prezidenta, oznámil Erdogan. Volby přesunul na červen

Erdogan posiluje moc, volby o rok a půl urychlil (zdroj: ČT24)

V Turecku se uskuteční 24. června předčasné parlamentní a prezidentské volby, oznámil prezident Recep Tayyip Erdogan. Země podle něj potřebuje silného prezidenta s rozšířenými pravomocemi, které získá díky pozměněné ústavě. Vládnoucí Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP) půjde zřejmě do voleb v koalici s nacionalisty, aby si zajistila pohodlnou většinu. Původně se měly volby konat až v listopadu 2019.

Nacionalistická Strana národní akce (MHP) nedávno přestala fungovat jako opozice a s Erdoganovou AKP spolupracuje. Volební koalice jí má umožnit získat křesla v parlamentu i bez překročení stanoveného prahu deseti procent hlasů výměnou za podporu AKP v kampani.

Erdogan chce vyzkoušet ústavní změny v praxi. V referendu z poloviny dubna loňského roku zvítězili s 51,4 procenty zastánci změny parlamentního systému na systém prezidentský. Nyní je Erdogan nesporným favoritem prezidentských voleb. Nadpoloviční většinu hlasů chce získat už v prvním kole.

Volební lístky už nemusí mít razítko od komise

Vítězství si hodlá zajistit i změnou v pravidlech hlasování. Propříště už nebude nezbytné, aby volební lístky vhazované do uren musely nutně nést razítko příslušné volební komise. Podle opozice i dalších pozorovatelů půjde o flagrantní porušení principů transparentních voleb, protože to usnadní volební podvody.

Ústřední volební komise už v loňském referendu uznala za platné i ty volební lístky a obálky, které nebyly řádně orazítkovány. Tento krok označila za protiprávní i Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), která průběh hlasování monitorovala.

Erdogan byl předsedou vlády v letech 2003 až 2014. V přímém hlasování byl zvolen prezidentem poprvé v srpnu 2014. Už v prvním kole měl nadpoloviční většinu. To ale ještě měla hlavní výkonné pravomoci vláda v čele s premiérem. Poslední parlamentní volby v Turecku se konaly v listopadu 2015.