Záhadný údajný útok na syrskou základnu. Podle oblastního velitele šlo o planý poplach

Kvůli falešnému poplachu vyslala syrská obrana protirakety, žádný nový útok na Sýrii se tak nekoná. Agentuře Reuters to sdělil jeden z regionálních velitelů, jenž reagoval na zprávy syrské státní televize o sestřelených dvou raketách mířících na leteckou základnu Šajrát v provincii Homs. Pentagon odmítl, že by měl s úderem něco společného, a Izrael útok odmítl komentovat.

Podle nejmenovaného velitele došlo k poškození obranného systému během útoku Izraele a USA na syrský radarový systém. Syřané teď řeší situaci s ruskými experty, řekl Reuters velitel.

Syrská televize mluvila o dvojici raket letících v pondělí pozdě večer na leteckou základnu Šajrát v provincii Homs. Právě na ni cílil loňský americký úder v odvetě za chemický útok na povstalci ovládané město Chán Šajchún.

Libanonské šíitské hnutí Hizballáh, které podporuje Írán, navíc uvedlo, že syrská obrana zlikvidovala také tři střely mířící na vojenské letiště východně od Damašku, o čemž se však syrská státní média nezmínila. Tato letecká základna byla podle opozičních zdrojů Reuters pro Damašek zásadním bodem v útocích na rebely ovládanou oblast východní Ghúty.

Mluvčí Pentagonu prohlásil, že USA v oblasti vojenské akce momentálně neprovádějí. V sobotu nad ránem americká armáda spolu s britskými a francouzskými vojáky vypálila více než stovku raket na zařízení na výrobu a skladování chemických zbraní.

„Podobné zprávy nekomentujeme,“ reagoval podle Reuters na dotaz o aktuálních útocích mluvčí izraelské armády. Izrael přitom často ostřeluje zařízení syrské armády a snaží se omezit vliv Íránu či Hizballáhu v syrském konfliktu.

Nedávno zasáhl Izrael při útoku syrskou leteckou základnu T-4, zahynout mělo i sedm íránských vojenských poradců. „Je to velice komplexní konflikt, ve kterém je mnoho aktérů. Nebudeme vždy vědět informace, odkud a kdo působí proti jakým cílům,“ podotkl děkan NATO Defence College v Římě František Mičánek.

Experti na chemické zbraně zřejmě dorazí do Dúmy ve středu

Západní mocnosti zaútočily v Sýrii kvůli údajnému chemickému útoku v Dúmě, při němž zemřely desítky lidí. „Běžel jsem do sklepa a našel jsem své děti a svou ženu na zemi s pěnou v ústech,“ říká jeden z obyvatel Dúmy Chálid Nusajr. 

Na místo by měli ve středu dorazit experti na chemické zbraně, kteří se ale měli do města dostat už o víkendu - Velká Británie v tomto ohledu viní Rusko, že misi záměrně zdržuje. Americký zástupce v Organizaci pro zákaz chemických zbraní (OPCW) pak Moskvu přímo obvinil z manipulace s důkazy.

Rusko to ale popírá a opakuje, že v Dúmě k žádnému chemickému útoku nedošlo. Jde podle něj o záležitost zinscenovanou tajnými službami, která měla obhájit zásah západních mocností v zemi.

Celý svět se stal obětí války slov a války činů. Začínáme být v centru propagand ze strany ruské i opačné. Obě strany budou po sobě tak dlouho štěkat, až se dostaneme k tomu, že nic zjistit nedokážeme a budeme všechny pravdy relativizovat.
Pavel Novotný
analytik serveru Info.cz

Údajný chemický útok v Dúmě odsoudila v úterý skupina sedmi nejvyspělejších ekonomik světa (G7). „Zcela podporujeme snahy Spojených států, Británie a Francie o snížení kapacity režimu (syrského prezidenta) Bašára Asada v oblasti chemických zbraní,“ uvedly země G7 v prohlášení s tím, že podobně jako trojice států doufají, že chemické zbraně budou v budoucnu vymýceny. „Nadále jsme pro diplomatické řešení syrského konfliktu,“ doplnili zástupci G7.