Připravte se na naše rakety v Sýrii, vzkázal Trump Rusům. Bílý dům ale plán útoku zatím nemá

Události: Eskalace napětí kolem Sýrie (zdroj: ČT24)

Americký prezident Donald Trump vyzval na Twitteru Rusko, aby se připravilo na americký útok na Sýrii. USA ho chystají jako odvetu za události v syrské Dúmě, kde podle opozičních zdrojů v sobotu syrská armáda použila chemické zbraně a zahynuly při tom desítky lidí. Syrská armáda se už podle pozorovatelů připravuje na možný americký útok, vojáci se stahují z hlavních letišť a základen. Časový plán útoku na Sýrii ale podle vyjádření Bílého domu zatím Trump nestanovil. Rusko chce ve čtvrtek do Dúmy poslat svou vojenskou policii.

Americký ministr obrany James Mattis prohlásil, že armáda je připravena navrhnout možnosti vojenských úderů proti Sýrii, bude-li to z rohodnutní prezidenta Trumpa vhodné.

Zpravodajské informace o chemickém útoku v Sýrii, za který podle Washingtonu nese odpovědnost režim syrského prezidenta Bašára Asada, USA stále analyzují. „Pořád na tom pracujeme,“ řekl Mattis.

Podle mluvčí Bílého domu Donald Trump zvažuje řadu možných reakcí, mezi nimiž nejsou pouze ty vojenské. Možnosti reakce řešil Trumpův bezpečnostní tým, jehož zasedání vedl viceprezident Mike Pence. Jasné závěry však nepadly.

Sestřelíme všechny americké rakety, varoval ruský velvyslanec

Ruský velvyslanec v Libanonu Alexandr Zasypkin USA varoval, že všechny rakety vypálené na Sýrii budou sestřeleny. Cílem případné ruské akce podle Zasypkina budou i místa, odkud Spojené státy střely odpálí.

„Pokud Američané zaútočí, rakety budou sestřeleny a bude se útočit na místa, odkud budou odpáleny,“ řekl Zasypkin televizi Al-Manár, která patří libanonskému Hizballáhu, tedy spojenci Damašku. 

Zasypkin se odvolal na slova ruského prezidenta Vladimira Putina a také náčelníka ruského generálního štábu. Ruská armáda ostatně už v březnu oznámila, že zareaguje na jakýkoli americký útok na Sýrii a soustředí se na vypálené střely a zařízení použitá k jejich odpalu. Zasypkin současně dodal, že by se střetu mělo zabránit a že Moskva je připravena vyjednávat. 

Místopředseda branného výboru ruské Státní dumy Andrej Krasov řekl, že Rusko případný útok na Sýrii „nebude považovat jenom za agresi, ale za válečný zločin“. Kreml vyzval Bílý dům ke zdrženlivosti s vojenským útokem i na půdě Rady bezpečnosti OSN. Ruský velvyslanec při OSN Vasilij Něbenzja uvedl, že Washington ponese odpovědnost za „nelegální vojenské dobrodružství“.

Situace v Sýrii v dubnu 2018
Zdroj: syria.liveuamap.com

Vztahy USA a Ruska jsou podle Trumpa nejhorší v historii

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov prohlásil, že Moskva doufá, že všechny strany „se vyhnout neospravedlnitelné akci, která by mohla destabilizovat situaci v regionu“. Peskov přiznal, že situace je mimořádně napjatá, a řekl, že Rusko stále podporuje „nezávislé a objektivní vyšetření“ událostí v Dúmě. Kreml trvá na tom, že obviňování syrské armády z chemického útoku není založeno na faktech.

Americký prezident Donald Trump nenechal ruské výhrůžky bez čekání a na Twitteru napsal: „Rusko hrozí sestřelením všech raket vypálených na Sýrii. Připrav se Rusko, protože (rakety) přijdou, pěkné a nové a ,chytré‘! Neměli byste být partnery toho Plynem Vraždícího Zvířete (Bašára Asada – pozn. red.), který zabíjí vlastní lidi a raduje se z toho.“

Šéf Bílého domu tweetoval, že země mají nejhorší vztahy v historii včetně období studené války. „Rusko nás potřebuje, abychom mu pomohli s ekonomikou, to je snadno proveditelné a my potřebujeme všechny národy, aby spolupracovaly. Zastavit závody ve zbrojení?“

Pavel Novotý: USA jsou jediní, kdo dokáže Asadovi „dát lekci“ za chemické útoky (zdroj: ČT24)

Americký ministr obrany Mattis chce strategii, odveta nestačí

Není přitom zřejmé kdy a za jakých okolností by k americké střelbě mělo dojít. Šéf Pentagonu Mattis chce mít před případným útokem promyšlenou celkovou strategii v Sýrii, uvedl jeho spolupracovník a bývalý velvyslanec v Iráku James Jeffrey.

Musíte použití chemických zbraní zabránit, a to je možné jedině zničením odpalovacího zařízení nebo chemických zbraní samotných či obojího.
Jack Keane
americký generál ve výslužbě

Strategii postrádal podle Erica Edelmana z administrativy exprezidenta George Bushe už loňský raketový útok na Sýrii, který byl odplatou za chemický útok na Chán Šajnchún. Z amerických lodí bylo tehdy vypáleno 59 střel a odveta syrský režim neodradila od dalšího použití chemických zbraní právě proto, že chyběl komplexnější plán amerického postupu.  

Jeffrey také poukázal na to, že se Mattis snaží chránit vojenské zdroje kvůli Severní Koreji a chce, aby se pozornost soustředila na ni. „Dokud je tu nebezpečí severokorejských raket, nebude Mattis chtít rozptylovat pozornost kvůli něčemu na Blízkém východě, co může skončit širším konfliktem s Íránem,“ řekl.

Britské ponorky se přesunují blíž k Sýrii

Ke Spojeným státům jsou připraveny připojit se někteří spojenci. Francouzský prezident Emmanuel Macron ujistil, že případný odvetný útok bude zaměřen na chemické provozy syrské vlády.

Britská premiérka Theresa Mayová prohlásila, že všechny indicie nasvědčují tomu, že za útok v Dúmě jsou odpovědné syrské úřady a že tak šokující útoky nemohou zůstat bez odpovědi. Podle stanice BBC je Mayová připravena zapojit se do akce v reakci na tento útok a nebude žádat o souhlas parlament.

Britské ponorky už dostaly rozkazy přesunout se do míst, odkud budou moci raketami zasáhnout Sýrii, napsal deník The Daily Telegraph. Deník se ve své zprávě odvolává na vládní zdroje a rovněž uvádí, že Británie „dělá všechno potřebné“ pro to, aby byla schopna vypálit z ponorek střely Tomahawk, které by mířily na vojenské cíle v Sýrii.

Podle WHO mělo v Sýrii na 500 lidí příznaky zasažení chemikáliemi, Rusové na místě nic nenašli

Podle Světové zdravotnické organizace vykazovalo po sobotním útoku v Dúmě příznaky zasažení toxickými chemikáliemi na 500 lidí. „U postižených osob šlo zejména o příznaky silného podráždění sliznic, selhání dýchání a narušení centrální nervové soustavy,“ uvedla WHO ve svém prohlášení.

Organizace se přitom odvolává na údaje poskytnuté partnerskými zdravotnickými organizacemi, protože sama do oblasti přístup nemá.

Naopak podle mluvčího ruského generálního štábu neprokázala expertiza půdy a střepin v místě údajného chemického útoku stopy otravných látek. Ruští vojenští specialisté podle něj expertizu provedli den po údajném útoku. Žádné stopy chloru nebo nervově paralytických látek objeveny nebyly, prohlásil Viktor Poznichir.