Řecká policie provedla razii v řadách Zlatého úsvitu, zatkla i šéfa strany

Atény – Řecká policie provedla rozsáhlý zátah proti krajně pravicové parlamentní straně Zlatý úsvit. Zatkla jejího šéfa Nikolaose Michaloliakose a několik poslanců a členů strany. Justice to zdůvodnila především příslušností těchto osob ke zločinecké organizaci, ale u některých i podezřením z fyzického násilí a vraždy. Vláda ujišťuje, že zátah v zemi nevyvolá politickou nestabilitu. Zákaz Zlatého úsvitu kvůli šíření fašismu požadovaly v minulých dnech na demonstracích tisíce Řeků.

Za mřížemi skončili kromě Michaloliakose tři poslanci a dvanáct členů neonacistické strany založené v roce 1980. Policie obdržela od Nejvyššího soudu v rámci vyšetřování asi tři desítky zatykačů. Členům a přívržencům Zlatého úsvitu se připisují mnohé ze zhruba 300 útoků proti cizincům, ke kterým v Řecku došlo od října 2011.

Zátah nevyvolá politickou nestabilitu v Řecku, ujistil ministr financí Jannis Sturnaras. Ministr spravedlnosti zase všem zadrženým slíbil spravedlivý soud. Vláda se ale k policejnímu zátahu blíže nevyjádřila. „Demokracie je s to se bránit. Justice udělá svou práci,“ řekl její mluvčí.

V řadách Zlatého úsvitu se zatýkalo (zdroj: ČT24)

Jedná se o první případ od roku 1974, kdy byl ve funkci zatčen nějaký šéf strany či poslanci. Vládě, která se připravuje na převzetí půlročního předsednictví Evropské unie od 1. ledna, mnozí lidé doma i v zahraničí vyčítali, že je vůči krajní pravici příliš benevolentní. Tato rasistická a protižidovská strana totiž těžila z nezaměstnanosti a chudoby vzniklé v důsledku krize. Při loňských volbách získala sedm procent hlasů a poprvé vstoupila do parlamentu, kde obsadila 18 z celkových 300 křesel.

„Tato zatčení mají zastavit zhoršující se obraz Řecka v zahraničí. Je to vzkaz k použití doma i v zahraničí,“ poznamenal řecký analytik Ilias Nikolakopulos. Podnět k vyšetřování Zlatého úsvitu dala vražda levicového aktivisty a populárního zpěváka Pavlose Fisase, jehož 18. září zabil neonacistický extremista.

Podpora Zlatého úsvitu slábne

Úřady v souvislosti s vraždou již dříve kromě vraha zadržely nejméně osm členů nebo stoupenců nacionalistického Zlatého úsvitu, kteří jsou rovněž spojováni s tímto zločinem. Tisk zveřejnil snímek pachatele vraždy, jak se objímá s jedním z poslanců Zlatého úsvitu, strany zaměřené proti imigrantům.

Podle nejnovějších průzkumů veřejného mínění Zlatý úsvit ztratil po vraždě část volební podpory. V souvislosti se smrtí aktivisty také rezignovali dva vysocí představitelé řecké policie. Objevily se totiž informace, že někteří jejich kolegové byli na neonacisty napojeni.

Strana, která má na dvě desítky zákonodárců, spojení s vrahem oficiálně popírá. Četné fotografie ale dokazují, že se účastnil jejích aktivit.