Ofenziva proti Tálibánu. Afghánská armáda spolupracuje se západními spojenci

Nejdelší americká válka vstupuje s koncem zimy do nové bojové sezony. Washington společně se spojenci z členských zemí NATO bojuje v Afghánistánu proti islamistům už sedmnáctý rok. Hlavní roli v pozemních operacích má již afghánská armáda, ovšem na teroristické organizace podporované ze zahraničí sama nestačí.

Velení mezinárodní koalice se snaží teroristické skupiny oslabit, aby nebyly schopny přivádět do země nové zahraniční bojovníky. „Tálibán je teď pod obrovským tlakem. Čelí naší dlouhodobé strategii a nemůže uniknout, jako když jsme si stanovovali krátkodobé cíle,“ tvrdí americký brigádní generál Roger Turner, který velel jednotkám americké námořní pěchoty v provincii Hílmand od prosince 2016.

Afghánské síly jsou podle jeho názoru už dnes ve stavu, že by byly schopné se s Tálibánem vypořádat samy. Pokud by ovšem islamisté neměli podporu z okolních zemí.

Spojené státy připravují ofenzivu i na diplomatickém poli. Ministerstvo zahraničí USA chce tlačit na regionální hráče, aby přestali spolupracovat s Tálibánem. Situaci afghánského obyvatelstva pak mají zlepšit investice do obnovy země. Mezinárodní investoři se ale do země kvůli špatné bezpečnostní situaci bojí.

Podle analytiků proto musí i v tomto ohledu převzít iniciativu sami Afghánci. „Vidíme tam zlepšení. Mnoho Afghánců vystudovalo vysoké školy. Je tam hodně talentovaných lidí. Země se navzdory potížím rozvíjí,“ míní Doug Brooks z Afghánsko-americké hospodářské komory.

Výdaje na konflikt v Afghánistánu
Zdroj: thebalance.com

Armádní velení je přesvědčeno o tom, že letošní léto má být výrazně bezpečnější než loňské. Prezident Trump totiž navýšil počty amerických sil i prostředky na jejich operace. „Mám za to, že pro Evropu je v některých oblastech Afghánistán ještě větší prioritou než pro USA. Spojenecká pomoc a její navýšení je proto velmi důležité,“ dodává Turner.

Spojené státy mají v Afghánistánu na 14 tisíc vojáků. O úplném stažení vojsk se kvůli bezpečnostním hrozbám v blízké budoucnosti neuvažuje. 

  • NATO operuje v Afghánistánu v rámci výcvikové, poradní a asistenční mise Resolute Support. Ta počínaje rokem 2015 nahradila předchozí bojovou misi ISAF. V zemi v současnosti působí také zhruba 250 českých vojáků, většina zajišťuje ochranu základny Bagrám.
Události: Ofenziva proti Tálibánu (zdroj: ČT24)