Antisemitské Célinovy pamflety. Francie vede bouřlivou diskuzi ohledně jejich chystaného vydání

Francie řeší antisemitské Célinovy pamflety (zdroj: ČT24)

Prestižní francouzské nakladatelství Gallimard se rozhodlo uvést na trh – byť s komentářem – antisemitské pamflety, které napsal Louis-Ferdinand Céline na konci 30. let minulého století. Protirasistické organizace původnímu datu vydání zabránily. Nakladatel ale prohlásil, že se záměr pouze odkládá.

Céline vytvořil za svůj život několik geniálních románů. Na druhou stranu také napsal, že Židé jsou hybridní nestvůry, které musí zmizet. Po druhé světové válce však nová vydání pamfletů odmítal. Po jeho smrti pokračovala ve stanovisku i jeho dnes 105letá vdova Lucette Almanzorová.

„V roce 2011 chtělo ministerstvo kultury zahrnout 50. výročí jeho úmrtí do národních oslav. Organizace bojující proti rasismu začaly okamžitě jednat. Oslava antisemitského autora pro ně byla urážkou obětí nacismu,“ popisuje zpravodaj ČT Petr Zavadil.

Podle Serge Klarsfelda, předsedy Sdružení synů a dcer deportovaných Židů, jsou pamflety stále nebezpečné. „Opravdu to není nic jiného než výzva k vraždění Židů, a něco takového nesmí projít,“ tvrdí Klarsfeld rezolutně.

Už proto, že pociťuje ve Francii vzestup antisemitismu. Při atentátech znovu umírají židovské děti. V takové atmosféře nenávistné texty nemají místo, zvlášť když je napsal mimořádně talentovaný autor. „Jsou odporné a valí se jako proud, ale je v nich mimořádná síla provokace a mocné přesvědčení,“ varuje Klarsfeld.

Historička Annick Duraffourová loni o Célinovi vydala knihu, v níž vyslovuje přesvědčení, že s nacisty kolaboroval aktivně a Židy udával. Přesto vydání pamfletů podporuje, ovšem s pořádným historickým aparátem. „Pro nás je to, řekněme, menší zlo. Je lepší vydat je znovu, protože jsou zatím stejně volně přístupné na internetu,“ myslí si Duraffourová.

Plánované vydání v nakladatelství Gallimard je podle jejího mínění naprosto nedostatečné. Boj o nejkontroverznější texty francouzské literatury se tak nepochybně potáhne ještě dlouhá léta.