ČT získala exkluzivní záběry z válečného Afrínu. „Situace je tu zoufalá,“ říká dokumentaristka

Exkluzivní záběry z kurdského Afrínu, který obsadili po těžkých bojích Turci (zdroj: ČT24)

Pouhý týden po dobytí převážně kurdského Afrínu již Turecko zavádí v oblasti vlastní správu a chce dobývat další města. Během bombardování tohoto severosyrského regionu zemřelo 320 civilistů, z toho 48 dětí, dalších 170 tisíc lidí muselo opustit svoje domovy, uvádí organizace OSN, která mluví o humanitární katastrofě. Přímo v Afrínu sleduje situaci česká dokumentaristka Jana Andert, která poslala ČT exkluzivní záběry pro reportáž Markéty Kutilové a Lenky Klicperové.

Celkem už Turecko kontroluje přes čtyři tisíce kilometrů čtverečních syrského území včetně měst Džarábulus, Al-Báb či Azaz. Prezident Recep Tayyip Erdogan přitom z Ankary vzkázal, že se chystá převzít správu i nad dalšími kurdskými oblastmi v Sýrii.

Situace je tady velmi zoufalá. Každý den přibývá civilistů, kteří prchají ze svých domovů. Turecko se neustále posouvá, neustále bombarduje – především pozice YPG, ale bohužel mezitím i domy civilistů.
Jana Andert
dokumentaristka působící přímo v Afrínu

I přes velký počet obětí v řadách civilistů Turecko tvrdí, že bojuje proti teroristům, za něž označuje kurdské milice YPG a YPJ. Ty jsou napojeny na Kurdskou stranu pracujících (PKK), která na území Turecka spáchala řadu teroristických útoků. Samotní syrští Kurdové však nikdy žádný útok v Turecku nespáchali – naopak úspěšně bojovali proti Islámskému státu (IS).

Pomoc ze zahraničí nepřichází

Kurdové v Sýrii sice mají od roku 2014 podporu USA, ale jen v boji proti IS. Ochrana Afrínu není prioritou Washingtonu a útok neodsoudilo ani NATO. Tureckou invazi rovnou odsouhlasilo Rusko, které podporuje syrského prezidenta Bašára Asada. Větší kritika tak zní jen od některých představitelů Unie a z Berlína.

Syrské území pod kontrolou Turecka
Zdroj: ČT