Slovenský prezident Kiska ve čtvrtek jmenuje novou vládu v čele s Pellegrinim

Události: Slovenský prezident jmenuje ve čtvrtek novou vládu (zdroj: ČT24)

Slovenský prezident Kiska oznámil, že ve čtvrtek jmenuje novým premiérem dosavadního vicepremiéra Petera Pellegriniho a že následně jmenuje i novou vládu. Pellegrini ve středu předal prezidentovi Andreji Kiskovi nový návrh složení příští vlády, ve kterém ustoupil v případě ministra vnitra. Učinil tak poté, co Kiska v úterý jeho původní variantu odmítl. Pellegriniho první cesta povede do Bruselu za předsedou Evropského parlamentu Antoniem Tajanim.

„Se složením nové vlády nejsem spokojen na sto procent. Jako hlava státu ale nepřekročím hranici danou ústavou a ústavními zvyklostmi. Slovensko je parlamentní demokracií a vládě pod vedením pana Pellegriniho vyjádřila podporu většina poslanců Národní rady,“ řekl Kiska. 

Očekává se, že Pellegriniho vláda získá důvěru sněmovny, ve které má koalice stran Smer – sociálna demokracia (Smer-SD), Slovenská národná strana a Most-Híd většinu. Pellegrini je místopředsedou Ficova Smeru-SD – nejsilnější vládní strany.

Ostře sledovaný post ministra vnitra by měl obsadit dosavadní ministr zdravotnictví, nestraník Tomáš Drucker. Pellegrini původně navrhoval syna známého zpěváka Jozefa Ráže mladšího, vůči kterému Kiska před novináři naznačil své výhrady.

Většina ministrů dosluhující vlády premiéra Roberta Fica, který minulý týden podal demisi v zájmu vyřešení politické krize po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky, by měla pokračovat i v novém kabinetu. Vládu sestavuje současná tříčlenná koalice.

Před jmenováním se Kiska potká se členy nového kabinetu

Slovenský prezident si na středu naplánoval schůzky s Druckerem i s dalšími čtyřmi kandidáty na různé funkce ve vládě, kteří nejsou členy Ficova kabinetu. Většinou jde o kandidáty Smeru-SD, který má i v nové 15členné vládě obsadit devět křesel.

Pellegriniho by měl ve funkci vicepremiéra nahradit poslanec Smeru-SD Richard Raši, ministryní kultury se má stát šéfka krajské organizace Smeru-SD v Banské Bystrici Ľubica Laššáková a Druckerovou nástupkyní v čele ministerstva zdravotnictví dosavadní státní tajemnice (náměstkyně) na tomto ministerstvu Andrea Kalavská.

Ministryní kultury se stane šéfka jedné z krajských organizací Směru-SD Ľubica Laššáková, která se omluvila za své dřívější výroky o vlivu amerického finančníka George Sorose na postkomunistické země a o bohatství neziskového sektoru.

Nejmenší vládní strana Most-Híd navrhla jako nového ministra spravedlnosti šéfa svého poslaneckého klubu Gábora Gála po oznámení současné ministryně Lucie Žitňanské, že v příští vládě nehodlá působit.