Mluvčí Kremlu: Nový šéf americké diplomacie naše vztahy nezhorší. Horší už být nemohou

Kreml neočekává, že by se rusko-americké vztahy po výměně na postu ministra zahraničí USA dál zhoršily, řekl mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Horší totiž prý už být nemohou. Rusko podle něj doufá v konstruktivní a rozvážný přístup ve vztazích mezi velmocemi.

Po sérii veřejných rozporů nad politikou KLDR, Ruska a Íránu americký prezident Donald Trump vyměnil ministra zahraničí USA Roberta Tillersona. Nahradil ho dosavadním šéfem CIA Mikem Pompeem. 

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov ovšem zlepšení vztahů mezi Ruskem a Spojenými státy neočekává, naopak – podle něj už nemohou být horší. Nadějná očekávání, která do vztahů na ose Washigton–Moskva vneslo zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem, totiž vzápětí zchladilo podezření, že Rusko do amerických voleb zasahovalo a že mělo vazby na Trumpův volební tým.

Peskov reportérům nicméně současně řekl, že „v každém případě doufá v konstruktivní a rozvážné vzájemné vztahy“.  

Zlepšení vztahu se Západem ruský expert nečeká

Obrat k lepšímu ve vztazích mezi Ruskem a Západem po blížících se ruských prezidentských volbách nepředpokládá ani šéfredaktor časopisu Rusko v globální politice Fjodor Lukjanov. Koneckonců, od nedělního hlasování se nečeká ani žádná změna v čele ruského státu, jen potvrzení dalšího šestiletého mandátu prezidenta Vladimira Putina.

„Studená válka mezi Ruskem a Západem je už skutečností. Bohužel, změna k lepšímu se čekat nedá, nevidím k tomu důvod,“ řekl Lukjanov. Lukjanov se nedomnívá, že by hrozby v podobě nových ruských zbraní, jejichž demonstrace dominovala Putinovu poselství o stavu Ruska z počátku března, mohly přimět Západ usednout za vyjednávací stůl s Rusy.

Na druhou stranu expert doufá, že nedojde k rozpoutání závodů ve zbrojení, ve stylu předchozí studené války. „Mám pocit, že Rusko si uvědomuje roli, jakou závody ve zbrojení sehrály při zániku Sovětského svazu,“ podotkl. 

I když historické analogie s předchozí studenou válkou podle Lukjanova pokulhávají, jde o novou situaci. Jasné je, že konfrontace bude pokračovat, a také to, že v Rusku nadále zůstane u moci Putin.