V hlavním městě Burkina Fasa napadli ozbrojenci armádní centrum a francouzskou ambasádu

Neznámí ozbrojenci napadli sídlo generálního štábu armády Burkina Fasa v metropoli Ouagadougou. Střílelo se také u ambasády Francie a dalších institucí. Podle BBC byly slyšet i výbuchy. O život při incidentu přišlo nejméně sedm vojáků a osm ozbrojenců. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil, policie z útoku podezírá islamisty.

Maskovaní útočníci s batohy napadli stráž u vchodu do generálního štábu v centru Ouagadougou. Budovou otřásl výbuch, uvedla s odvoláním na nejmenované svědky agentura Reuters. 

Francouzská ambasáda se stala terčem útoku kolem 10:15 místního času. Podle svědků incidentu, kteří poskytli rozhovor státní televizi, radikálové přijeli v pickupu a křičeli „Alláhu akbar“. Nikdo uvnitř ambasády nebyl zraněn. Zabit byl však člen ochranky a čtyři útočníci, uvedl francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian v televizi. Dodal, že několik lidí zemřelo při útoku na sídlo armády. 

Na západě města se vznášel dým nad sídlem generálního štábu armády. Byla tam slyšet hlasitá exploze, která rozbila okna domu. Útočníci na místo rovněž přijeli v pickupu a stříleli do vojáků. Několik vojáků údajně uteklo před atentátníky do nedaleké banky, část z nich útočníci zabili.

Útočníci stříleli také na radnici, kde rozbili okna. „Zjevně jde o džihádistický útok,“ řekl listu Le Monde starosta Armand Béouindé. Stejnou informaci uvedl i ministr informací Burkiny Faso Remis Fulgance Dandjinou.  

Kolem poledne výstřely ustaly. Lidé v okolí incidentu utíkali na ulici ze svých kanceláří a nad francouzskou ambasádou kroužil vrtulník. Francouzské úřady oznámily, že žádný občan Francie nezemřel.

Francouzská ambasáda na Facebooku nejprve uvedla, že byla napadena spolu s Francouzským institutem. Útok potvrdil i nejmenovaný činitel v Paříži. Později ale ambasáda obsah zprávy změnila v tom smyslu, že místa útoků nejsou jasná.

Ozbrojenci udeřili ve čtvrti, kde se nachází také úřad premiéra Burkina Fasa a kancelář OSN. Státní policie informovala o vyslání zvláštních jednotek. Na místo vyrazily také francouzské síly působící v oblasti. Americká ambasáda v metropoli Burkina Fasa doporučila lidem, aby se schovali. Podobně se vyjádřil francouzský prezident Emmanuel Macron směrem k občanům Francie.

Ouagadougou se stalo dějištěm krvavého útoku loni v srpnu, kdy pravděpodobně islamisté zabili u turecké restaurace nejméně 18 lidí včetně několika cizinců. V roce 2015 zažila země také nepodařený pokus o puč.