Stany plné bazénů ve vyprahlém Jordánsku. Ve vodě nejprve plavou ryby a pak roste zelenina

Horizont ČT24: Farma v Jordánsku pěstuje zeleninu ve vodě po rybách (zdroj: ČT24)

Vyprahlé Jordánsko a stany plné nádrží s vodou, kontrast působící až příliš rozmarně. Na rodinné farmě v Jordánsku spojili chov ryb s pěstováním zeleniny. Rostliny přitom nesázejí do suché půdy, ale přímo do nádrží s vodou, ve které zůstávají živiny z rybí potravy. Je to jeden ze způsobů, jak šetřit vodou v zemědělství a zároveň zajistit dostatek jídla.

Ani kapka vody nepřijde nazmar na rodinné farmě bratrů Slaha a Dafiho Džaradatových. Ti vymysleli důmyslný systém, který vodu nutnou k chovu ryb využije dále ještě k pěstování zeleniny. „Nakrmíme ryby, které po sobě zanechají odpad. Zbytky z nádrží vypustíme, přefiltrujeme a přetvoříme je v mikrovýživu,“ vysvětluje spoluzakladatel farmy Salah Džaradat.

Získanou životadárnou tekutinu odvádějí potrubím do 600 metrů čtverečních velkého skleníku. Místo klasických záhonů v hlíně má zelenina kořeny zapuštěné přímo pod hladinou a nad vodou rostliny drží pouze pěnové desky. „Rostliny vstřebají všechny živiny. Čistá voda pak putuje zpátky do rybího oddělení,“ dodává Salah Džaradat.

Rodinný podnik na předměstí Ammánu tímto způsobem pěstuje na patnáct druhů zeleniny od koriandru a petržele po saláty a rajčata. Během roku by bratři rádi sklidili i první ovoce. Bazénová metoda podle odborníků využívá až o devadesát procent méně vody než tradiční pěstitelské postupy. „Ušetří zdroje vody a současně přinese farmářům větší úlovek i úrodu,“ konstatuje zemědělský inženýr Mohammed Ajšeh.

Navzdory velkému přínosu má tento koloběh i své nevýhody. Vybudování a udržování celého systému v chodu stojí hodně peněz. Navíc se o trubky musí neustále někdo starat. I proto bratři tráví na farmě nejen celé dny, ale i několik nocí v týdnu.

„Nejtěžší je uhlídat rostliny před škůdci, protože nepoužíváme žádný chemický postřik,“ stěžuje si Dafi Džaradat. Přesto se inovativním zemědělcům daří jen pomalu přesvědčovat veřejnost, že jsou jejich plody zcela přírodní a že se jich nemusí bát.

Zatím bratři zeleninou zásobují jen jeden obchod s bio potravinami. S úbytkem vody v zemi se ale může i drahá metoda brzy ukázat jako nejlevnější a nejjistější způsob, jak zajistit obyvatelům dost jídla.