Na velvyslanectví v Moskvě přišly obálky s neznámým práškem. Dostala jej i česká ambasáda

Zpravodaj ČT Miroslav Karas k podezřelým obálkám (zdroj: ČT24)

Na několik ambasád v Moskvě přišly poštou obálky s neznámým práškem. Agentura Interfax tvrdí, že jde nejméně o tři velvyslanectví z Evropy a Blízkého východu. Podle informací ČT přišla taková obálka i na české zastupitelství, což později potvrdila mluvčí českého ministerstva zahraničí. Analýza prášku ale neprokázala, že by byl nebezpečný.

Obálka s podezřelým práškem přišla na české velvyslanectví, sdělila mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová. Část ambasády byla kvůli zásilce na několik hodin evakuována a pracovníci, kteří přišli s obálkou do styku, byli přechodně izolováni.

Analýza prášku podle Lagronové ukázala, že nešlo o nebezpečnou látku. Případ bude zřejmě dál vyšetřovat ruská policie, dodala mluvčí.

„Na půdě ambasády se dnes ve 12 hodin moskevského času, tedy v 10 hodin dopoledne času pražského, měla konat slavnostní recepce při příležitosti 25 let od vzniku samostatné České republiky. Zhruba hodinu před začátkem všichni účastníci obdrželi buď maily, smsky, nebo telefonáty od pracovníků velvyslanectví, že z technických příčin je akce odvolána. Na dotaz České televize, co za tím je, jsme nedostali odpověď s tím, že ambasáda tuto situaci nijak komentovat nebude,“ uvedl zpravodaj ČT Miroslav Karas.

V pondělí v New Yorku otevřela obálku s neznámým práškem snacha prezidenta Donalda Trumpa a byla převezena do nemocnice. Policie později oznámila, že látka nebyla nebezpečná.

Den poté byla podezřelá zásilka zaslána do kanceláře v britském parlamentu v Londýně. V obálce byl bílý prášek, ani ten ale nebyl nebezpečný.