Nebezpečný střet v Sýrii: v bojích o rafinerii umírali při náletu USA ruští žoldnéři

Horizont ČT24: Při náletu USA v Sýrii zemřeli ruští žoldnéři (zdroj: ČT24)

Při bojích v syrské provincii Dajr az-Zaur minulý týden zahynuly podle ruských médií vedle stovky vojáků Bašára Asada také desítky až stovky ruských žoldnéřů. Některé zprávy uvádí, že ozbrojenci padli v palbě amerických zbraní. Ruské ministerstvo zahraničí takové informace popírá jako dezinformační. Pentagon už v úterý uvedl, že se v kritické oblasti bojů v době spojeneckého útoku žádní ruští vojáci nenacházeli. Nezávislá investigativní organizace Conflict Intelligence Team (CIT) uvedla, že při operaci zemřeli čtyři ruští žoldnéři, a zveřejnila jejich jména.

Ruské ministerstvo zahraničí zprávy o smrti stovek ruských žoldnéřů popřelo s tím, že jde o „klasickou dezinformaci“. V oblasti prý žádní ruští vojáci nebyli a o incidentu není ruskému vedení nic známo, protože o činnosti soukromých vojenských skupin nemá informace.

Rusko se v Sýrii snaží vyhýbat konfrontaci s americkými silami a rovněž se snaží neupozorňovat na své působení v bojích. Na domácí půdě ale čelí kritice za to, že neinformuje o úmrtí Rusů, ať už vojáků, nebo žoldnéřů, v bojích, upozornil list The New York Times.

Ruské zdroje teď píší o stovce – anebo dvou stovkách – mrtvých žoldnéřů. Tyto počty se následně objevily také ve zprávách NY Times nebo agentury Bloomberg.

Nezávislá investigativní organizace Conflict Intelligence Team (CIT) v minulých dnech ale přinesla jména pouze čtyř mrtvých Rusů. Stanislav Matvejev, Igor Kosoturov, Vladimir Loginov a Kirill Anaňjev v Sýrii působili jako vojáci najatí Wagnerovou soukromou vojenskou společností, neměli tedy být oficiální součástí ruských sil. Smrt dvou z nich později potvrdila ruská státní tisková agentura TASS. Spekulace o větších ztrátách se v informaci CIT neobjevila.

Uralský regionální server Znak napsal, že v Sýrii minulou středu zemřelo dokonce 217 členů Wagnerovy armády, která dohromady čítá několik stovek žoldnéřů. Podle deníku Kommersant zahynuli Rusové při pokusu obsadit u města Dajr az-Zaur rafinerii kontrolovanou Kurdy a chráněnou jejich americkými spojenci.

Pentagon v úterním prohlášení uvedl, že v kritické oblasti bojů v době spojeneckého útoku žádní ruští vojáci nebyli. „Koaliční vojáci byli v kontaktu s ruskými protějšky. Ruské velení nás ujistilo, že se nebudou vyskytovat v oblasti operace,“ uvedl mluvčí americké armády.

Podle zpravodaje ČT v Moskvě Miroslava Karase je prakticky nemožné zjistit, kolik Rusů minulý týden v Sýrii padlo. „Tyto informace nelze nijak ověřit,“ dodal s odvoláním na ruskou vládu i mluvčího prezidenta, kteří jakékoliv zprávy popřeli.

Ruský parlament dal nicméně ve středu na vědomí, že záležitost prošetřuje. Už několikrát v ruském parlamentu zazněly výzvy, aby činnost ruských soukromých armád reguloval zákon.

Karas: Kolik Rusů zemřelo v Sýrii, je prakticky nemožné zjistit (zdroj: ČT24)

Koalice zasáhla proti syrským provládním jednotkám

Mezinárodní koalice vedená Spojenými státy podle oficiálních informací Washingtonu minulou středu tvrdě zasáhla proti masivnímu útoku syrských provládních jednotek, které v provincii Dajr az-Zaur nasadily 500 bojovníků, tanky, dělostřelectvo a oddíly s minomety a raketomety. Právě při tomto útoku proti Kurdům, jehož videozáznam se v úterý objevil na internetu, podle ruských i amerických novinářů zemřeli zmínění Rusové. Provincie je bohatá na ropná naleziště. 

Podle amerických médií útok trval tři hodiny a Američané do něj nasadili stíhací letouny F-15, strategické bombardéry B-52, speciální letouny palebné podpory AC-130, vrtulníky Apache a drony Reaper. Postup syrských jednotek, v nichž údajně operovali Rusové z Wagnerovy skupiny, se podařilo zastavit, zničeno bylo neurčené množství děl a tanků.

Takzvané Wagnerovy sbory nejsou oficiálně součástí ruské armády. Pracují v nich ale bývalí příslušníci ruských či sovětských jednotek, mimo jiné speciálních. Měsíčně pobírají 30 až 110 tisíc korun a dodržují striktní pravidla, například v bojích odevzdávají pasy výměnou za identifikační známky s číslem, které nahrazuje jméno, upozornil deník Info.cz. Ve sborech jich působí zhruba šest stovek a část z nich bojovala také na východě Ukrajiny za proruské separatisty.

Žoldnéři v ruských ozbrojených operacích nahrazují vojáky pravidelné armády, přestože přímo v Rusku jsou soukromé firmy dodávající armádní služby postavené mimo zákon, i když se čas od času hovoří o tom, že je potřeba přijmout regulaci, která by ruské občany chránila.

O tom, že Rusové bojují v zahraničí, se nesmí mluvit. Ruské orgány utajují zprávy o pohřbech ruských občanů, kteří padli v zahraničí a jejichž těla jsou převezena do vlasti.
Miroslav Karas
zpravodaj ČT v Rusku

Podle agentury AP se možná naplňuje scénář, jehož se mnozí obávali: americké síly reagující na provokace v Sýrii zabíjejí ruské vojáky nebo žoldnéře. „Ať už jde o náhodu, nebo záměr, takové incidenty mohou Washington a Moskvu zatáhnout do situace, které se úzkostlivě snažily vyhnout i v těch nejtemnějších chvílích vzájemných vztahů – jejich bojové síly se dostanou do vzájemné konfrontace,“ uvedla agentura.