Na Haiti měli pomáhat, využívali ale i prostitutky. Na charitu Oxfam padá kritika

Horizont ČT: Skandál s prostitutkami na Haiti otřásl charitativním Oxfamem (zdroj: ČT24)

Na jednu z největších britských charit Oxfam se snesla kritika. Vyšlo totiž najevo, že její pracovníci na Haiti, které před osmi lety postihlo zemětřesení, využívali služeb prostitutek, mezi kterými měly být i nezletilé dívky. Kvůli aféře už odstoupila zástupkyně ředitele organizace Penny Lawrenceová.

Zemětřesení udeřilo v lednu 2010 v samotném srdci Haiti. Zemřelo asi 150 tisíc lidí a tři miliony dalších potřebovaly okamžitou pomoc. Jednou z organizací, která volání vyslyšela, byl i Oxfam, která životy lidí zachraňuje a vylepšuje už přes 70 let po celém světě.

Kromě pomoci s dodávkami pitné vody a přístřeším ale někteří její pracovníci zranitelnosti Haiťanů zneužívali. „Došlo tam k závažnému pochybení, které zahrnovalo využívání prostituce, ale také další aktivity jako šikanu a zneužití objektu Oxfamu,“ přiblížil výkonný ředitel Oxfam Mark Goldring.

Oxfam
Zdroj: PETER NICHOLLS/Reuters

Když se vedení o placeném sexu ve vlastní vile dozvědělo, vše vyřešilo výpovědí nebo rezignací sedmi zaměstnanců – pro porušení pracovní morálky. Detaily si ale nechalo pro sebe. Včetně podezření, že si šéf celé mise k sobě zval i nezletilé dívky a že se často choval násilnicky.

„Na Haiti jsme to konzultovali s právníky a bylo nám řečeno, že policii by toto nezajímalo,“ uvedla tehdejší výkonná ředitelka Barbara Stockingová.

Oxfam se snaží udržet dárce

Pravdu odkryli novináři až teď, v době, kdy Británie a celý západní svět hromadně odsuzuje zneužívání žen, často právě z pozice moci. Důsledky můžou být pro Oxfam katastrofální. „Pokud v nejvyšších patrech organizace chybí morální vedení, pak ji nemůžeme pokládat za svého partnera,“ zmínila britská ministryně pro mezinárodní rozvoj Penny Mordauntová.

Dnes už jsme někde jinde. To, co se stalo na Haiti, by našimi současnými pravidly a řádem neprošlo.
Winnie Byanyimová
výkonná ředitelka Oxfam International

Už teď je reálné, že organizace přijde o 34 milionů liber z vládní pokladny. Zabránit tomu chce třeba novými předpisy pro řešení podobných selhání. Skandál má i personální důsledky. Zástupkyně šéfa britské pobočky Penny Lawrenceová se vzdala své funkce.

Lawrenceová podle agentury AP oznámila, že za aféru přijímá plnou odpovědnost. Zároveň přiznala, že obvinění z podobného zneužívání dárcovských peněz namířená proti sedmi dotyčným osobám se táhnou už také z jejich předchozí mise v Čadu. Také ale popřela, že by se snažila obvinění těchto zaměstnanců zamést pod koberec.

Pro samotné Haiti je pak případ Oxfam jen jedním z tisíců problémů. Znásilňování a zneužívání dětí často výměnou za jídlo se tady už předtím dopouštěly modré přilby mírových jednotek OSN.