Běžkaři pod uzavřenou Eiffelovkou a hodiny v kolonách. Francii zasypal sníh

Silné sněžení způsobilo komplikace ve Francii. Dráhy omezily provoz rychlovlaků TGV, zrušena byla řada leteckých spojů. Automobilová doprava zcela zkolabovala v Paříži, kde lidé strávili někdy i celou noc v kolonách. Město nad Seinou aktuálně nabízí nezvyklé výjevy, třeba běžkaře pod Eiffelovou věží.

Sníh a ledovka v Paříži značně komplikovaly dopravu v ranní špičce. V metropoli a jejím okolí se tvořily kolony, některé dopravní osy byly zcela uzavřeny, informovala stanice Franceinfo. Situace si vyžádala trvalé nasazení policie a cestářů. Ministerstvo vnitra vyzvalo obyvatele, aby nechali automobily v garáži.

V úterý dosahovaly zácpy ve francouzské metropoli a okolí celkové délky přes 740 kilometrů, což je podle agentury DPA rekord. Nejméně 600 řidičů následně muselo strávit noc v provizorních prostorách. Sníh a ledovka pak značně komplikovaly dopravu během středeční ranní špičky.

Přesto šéf pařížské policie Michel Delpuech přijatá opatření pochválil, zejména pak úterní rozhodnutí nevpouštět do metropolitní oblasti kamiony. Podle Delpuecha tak bylo zastaveno 3790 nákladních automobilů, což přispělo k menšímu přetížení silnic. Zákaz vjezdu nákladních vozidel již byl zrušen.

Události: Paříž překvapila sněhová nadílka (zdroj: ČT24)

Noc v provizoriu

Ve městečku Vélizy u Paříže se zhruba 200 lidí nemohlo dostat domů a noc muselo strávit v místním nákupním středisku a sportovní hale. Dalších zhruba 1500 lidí přespalo v nouzových ubytovnách v Paříži. 

Několik stovek cestujících uvázlo také na pařížských vlakových nádražích. Podle agentury AP musel provozovatel železniční dopravy SNFC omezit rychlost svých vysokorychlostních vlaků TGV kvůli sněhové pokrývce, která dosahovala v pařížském regionu až 15 centimetrů. Dráhy vyzvaly zákazníky, aby své cesty odložili.

Lyžovačka na Montmartru

Vpád zimy sužuje i mnoho regionů v severní polovině Francie. Celkem 25 departmentů má pohotovost kvůli sněhu a náledí, které v některých regionech neumožnily vyjet ani školním autobusům.

Na základě nouzového plánu Grand Froid (Velká zima) byla tento týden ve 22 departmentech vytvořena zhruba tisícovka míst v nouzových ubytovnách pro bezdomovce.

„Nic podobného jsem tu ještě nezažil,“ napsal na sociální síti Twitter zpravodaj Českého rozhlasu Jan Šmíd. „Na Montmartre se teď nechodí na kafe, ale lyžovat!“ komentovala situaci zahraniční zpravodajka ČT Kateřina Etrychová. A běžkaři se prohánějí i pod slavnou Eiffelovou věží, která se ke smutku turistů kvůli sněžení uzavřela.