FBI při vyšetřování Trumpova okolí porušila zákon, píší republikáni ve výbušné zprávě o ruské kauze

Americký prezident odsouhlasil zveřejnění republikánského dokumentu, který má dokazovat, že úřad FBI porušil zákon a ovlivnil vyšetřování údajného ruského vměšování do kampaně před prezidentskými volbami v USA v Trumpův neprospěch. Výbušný materiál již zveřejnili republikáni v Kongresu. Podle FBI text obsahuje utajované informace i vážné nepřesnosti a neměl se dostat na veřejnost. Demokraté chtějí v pondělí zveřejnit vlastní zprávu.

FBI při vyšetřování ruské kauzy zneužila pravomoci a porušila zákon, tvrdí republikánský dokument. „Myslím, že je to ostuda, co se děje v této zemi… hodně lidí by se mělo stydět,“ řekl Trump novinářům, kteří se ho ptali na obsah zprávy. Trump ji označil za „hroznou“.

Šéf Bílého domu se snaží veřejnost přesvědčit, že vedení úřadu je proti němu zaujaté. „Vedení a vyšetřovatelé FBI a ministerstvo spravedlnosti politizovali posvátný vyšetřovací proces ve prospěch demokratů a proti republikánům – donedávna by něco takového bylo nemyslitelné,“ napsal ráno na Twitteru prezident. Řadoví zaměstnanci FBI jsou přitom skvělí lidé, dodal.

Republikán Devin Nunes, který vede výbor pro kontrolu tajných služeb, prohlásil, že autoři zprávy shledali „vážná porušení veřejné důvěry“ ze strany tajných služeb. Nunes doufá, že zveřejněním se vnese světlo „do těchto alarmujících událostí“ a že to vyvolá „reformy, které vrátí Američanům plnou důvěru v jejich vládní instituce“.

Memorandum viní FBI konkrétně z toho, že vycházela pouze z neověřených údajů bývalého britského špiona při zdůvodnění žádosti soudu, aby povolil monitorování komunikace bývalého Trumpova poradce Cartera Page, který obchoduje s ropou a plynem.

Poznatky bývalého agenta britské tajné služby Christophera Steela si přitom objednala a zaplatila Demokratická strana, jejíž kandidátku Hillary Clintonovou Trump ve volbách porazil.

Republikáni z tohoto údajného prohřešku vyvozují, že FBI při pátrání po ruské stopě stranila demokratům a dopustila se tak profesionální chyby. Podle Bílého domu se prezident s takovou argumentací ztotožňuje.

FBI vinu odmítá, demokraté varují před ústavní krizí

Práci FBI hájí ředitel Christopher Wray, kterého před půl rokem do čela navrhl sám Trump. Memorandum sestavené prezidentovými republikány je podle něj zavádějící a vážně naruší vyšetřování ruského vlivu na prezidentskou kampaň. 

Rovněž podle bývalého šéfa FBI Jamese Comeyho, kterého Trump nechal odvolat, je zpráva nečestná a zavádějící, navíc podle něj poškodila důvěru v tajné služby. Sdružení pracovníků FBI po zveřejnění dokumentu oznámilo, že její činitelé nikdy nedovolili a ani nedovolí, aby je politické zájmy odváděly od cíle jejich práce.

Ministr spravedlnosti Jeff Sessions v reakci uvedl, že má hlubokou důvěru v muže a ženy sloužící v jeho úřadu.

Opozice tvrdí, že zveřejnění „ostudného“ dokumentu má zdiskreditovat vyšetřování zvláštní komise ministerstva spravedlnosti pod vedením Roberta Muellera. Cílem podle ní je, aby se na veřejnost nedostaly detaily o kontaktech Trumpova okolí s Moskvou.

Čelný demokrat ve zpravodajském výboru Senátu Mark Warner označil zprávu za „ledabylou a svědčící o ohromujícím pohrdání pravdou“.

„Výběrové a zpolitizované zveřejnění utajovaných informací vytváří strašlivý precedens a dlouhodobě poškodí zpravodajskou komunitu a naše agentury,“ uvedli demokratičtí kongresmeni v prohlášení. Doufají, že v pondělí 5. února zveřejní svou vlastní zprávu.

V dopise varují nejen před odvoláním Muellera, ale i náměstka generálního prokurátora Roda Rosensteina, který je zároveň náměstkem ministra spravedlnosti a zvláštního vyšetřovatele loni jmenoval.

Podle demokratických kongresmanů by jejich odvolání mohlo vyústit v ústavní krizi, jakou prý USA nezažily od skandálu Watergate v 70. letech. V jeho důsledku odstoupil tehdejší prezident Richard Nixon. Bílý dům ale vzápětí spekulace o možném odvolání Rosensteina odmítl.