Demonstranti pronikli ke katalánskému parlamentu, volba Puigdemonta odložena

Několik stovek příznivců katalánského expremiéra Carlese Puigdemonta v Barceloně prorazilo policejní zátarasy kolem parku, v němž je katalánský parlament. Demonstranti dorazili až k budově parlamentu a požadovali, aby byl Puigdemont uveden do úřadu premiéra. Na úterý totiž bylo původně plánované jednání parlamentu, kde měl být volen nový premiér Katalánska. Předseda parlamentu ho ale na poslední chvíli odložil na neurčito kvůli verdiktu ústavního soudu.

„Chceme mít svého premiéra, nebo obsadíme parlament,“ křičeli někteří demonstranti, když dorazili k budově parlamentu. Tu hlídá katalánská i španělská policie. „Parlament patří lidu,“ volají také demonstranti, z nichž někteří nesou Puigdemontovy fotografie. Katalánský deník El Nacional nicméně uvedl, že lidé se chovají pokojně. 

Když několik stovek lidí proniklo do parku Ciutadella, kde se parlament nachází, policie znovu obnovila zátarasy a uzavřela všechny vchody do parku.

Manifestaci svolaly dvě hlavní separatistické organizace. Začala krátce před plánovaným zasedáním katalánského parlamentu, které mělo projednávat kandidaturu Puigdemonta na předsedu katalánské vlády. Předseda parlamentu Roger Torrent ze separatistické Republikánské levice Katalánska (ERC) ale jednání odložil, protože uvedení Puigdemonta do úřadu by bylo sporné a Madrid by ho neuznal.

Torrent: Puigdemont se může stát premiérem i na dálku

Puigdemont zůstává podle Torrenta jediným kandidátem a separatisté disponující většinou křesel se pro něj rozhodli hlasovat navzdory negativnímu stanovisku ústavního soudu. Ten koncem minulého týdne rozhodl, že Puigdemont by se mohl stát premiérem jen v případě, že osobně složí přísahu. Vyloučil tím legálnost jeho zvolení a uvedení do úřadu na dálku prostřednictvím videokonference, o kterém část separatistů stále uvažuje. Puigdemont se totiž ukrývá v Bruselu. 

Odklad měl soudu umožnit prostudovat připomínky k tomuto výroku, které předložila Puigdemontova koalice. Soudci ale v úterý odvolání zamítli s tím, že verdikt nenarušuje autonomii katalánského parlamentu, jak tvrdí separatisté. Jejich většina chce o premiérovi hlasovat co nejdříve, zatím však není jasné, kdy a za jakých podmínek se hlasování o premiérovi uskuteční.

„Nejsou zde podmínky, které by zaručovaly efektivní volbu, ani záruky plného a svobodného výkonu politických práv kandidáta,“ řekl Torrent po oznámení úterního rozhodnutí soudu. Člen ERC předtím uvedl, že ani soud, ani vláda v Madridu nemohou rozhodovat o tom, kdo bude zvolen katalánským premiérem. Dodal, že Puigdemont má legitimitu vzešlou z voleb a může se stát premiérem bez ohledu na to, že nebude osobně přítomen.

Puigdemont a čtveřice exministrů podle médií stále pobývají v Belgii v obavách, že je zatkne španělská policie. Soud na ně vydal zatykač kvůli obvinění ze vzpoury za jejich podíl na vyhlášení nezávislosti.

  • Předběžné opatření ústavního soudu vytvořilo právní vakuum, domnívá se profesor ústavního práva Francesc Pau. Podle něj má Puigdemont právo stát se premiérem, pokud se osobně dostaví, aniž by musel předtím žádat nejvyšší soud, který ho vyšetřuje kvůli obvinění ze vzpoury. To stanovil v předběžném opatření v sobotu ústavní soud. Pau také připomněl, že v katalánském parlamentu podle pravidel nesmí být nikdo zatčen bez souhlasu předsedy tohoto zákonodárného sboru.

Puigdemont: Jsem jediným kandidátem

Také sám Puigdemont se označil za jediného možného kandidáta na předsedu katalánské vlády. Na videu, které zveřejnil na sociálních sítích, také kritizoval španělskou vládu za to, že podle něj obchází zákony. Španělský soudní systém podle Puigdemonta „poslouchá vládu, která obchází zákon a pozastavuje nejzákladnější práva“.

Tím měl na mysli zřejmě politická práva svá i uvězněných exministrů a aktivistů, kteří byli zvoleni v prosincových volbách poslanci. Politici, kteří jsou ve vazbě, smějí svůj hlas delegovat na jiného poslance. Puigdemontovi ale delegování hlasu povoleno nebylo a také o účast na jednání parlamentu by měl podle ústavního soudu žádat nejvyšší soud, protože je na něj vydán zatykač.

Odklad způsobil rozkol mezi separatisty

Torrentovo rozhodnutí vneslo spory do zatím jednotného postupu stran prosazujících nezávislost Katalánska. Puigdemontova koalice Společně pro Katalánsko (JXCat), stejně jako radikálně levicová Kandidátka lidové jednoty (CUP), trvají na tom, že se hlasování mělo odehrát bezodkladně.

Torrentův krok tak podpořili pouze zástupci ERC včetně uvězněného lídra a někdejšího vicepremiéra Oriola Junquerase, který ocenil jeho rozvážnost. Pozitivně se na adresu odkladu volby vyjádřila centrální vláda v Madridu, podle jejíhož prohlášení dal Torrent najevo „respekt k zákonnosti“.