Moldavský ústavní soud dočasně odstavil prezidenta Dodona. Odmítl jmenovat nové členy vlády

Vleklá moldavská politická krize dosáhla dalšího vrcholu, když ústavní soud v Kišiněvě dočasně zbavil moci prezidenta Igora Dodona. Prozápadní opozice hlavu státu obviňuje z nečinnosti při schvalování personálních změn ve vládě. Prezidentské pravomoci má převzít předseda parlamentu Andrian Candu.

Dodon v loňském roce dvakrát odmítl podepsat vládní rozhodnutí o výměně sedmi členů kabinetu premiéra Pavla Filipa včetně dvou vicepremiérů, šéfa moldavské diplomacie nebo ministra obrany. Své odmítavé stanovisko odůvodnil neschopností navrhovaných kandidátů, případně jejich vazbami na údajné pachatele finančních podvodů.

Podle moldavské ústavy sice prezident může jmenování nových členů vlády odmítnout, učinit tak může ale jen jednou.

Skupina prozápadně orientovaných poslanců podle zpravodajského serveru NOI požádala ústavní soud, aby konstatoval, že výkonu prezidentských pravomocí se kvůli Dodonově nečinnosti má dočasně ujmout Candu. V úterý ústavní soudci žádosti vyhověli. Očekává se, že předseda parlamentu jmenování podepíše tak, aby noví členové vlády převzali své úřady už v pátek.

Dodon s kritikou ze strany ústavního soudu nesouhlasí a tvrdí, že soudci svým rozhodnutím překročili pravomoc. Prezident hrozí, že do ulic moldavských měst povolá své příznivce k protestním demonstracím.

Bývalá sovětská republika, která je nejchudší zemí v Evropě, je politicky rozpolcená dlouhodobě. Jeden tábor podporuje prozápadní vládu, která usiluje o těsnější spolupráci s Evropskou unií a s USA. Naproti tomu Dodon a jeho spojenci chtějí Moldavsko vrátit do ruské sféry vlivu. Podle kritiků se prezident pohybuje za hranou moldavské ústavy. Odebráním pravomocí pohrozili ústavní soudci hlavě státu už loni v říjnu.