Při náletech koalice v Jemenu zemřelo podle zástupce OSN 109 civilistů

V posledních deseti dnech zemřelo při náletech mezinárodní koalice vedené Saúdskou Arábií v Jemenu 109 civilistů. Při úterním útoku na město ovládané povstalci jich přišlo o život 54, včetně osmi dětí. Dalších 14 civilistů se stalo ve stejný den obětí druhého náletu koalice. Na dalších místech země pak zemřelo 41 civilistů a dalších 43 bylo zraněných. Informoval o tom zástupce OSN v Jemenu Jamie McGoldrick v prohlášení, které citovaly agentury AFP a Reuters. Podle McGoldricka si v této „absurdní válce“ ani jedna ze stran konfliktu neváží lidských životů.

Koalice, která v občanské válce v Jemenu podporuje tamní vládu, bombardovala v úterý obec v provincii Táiz na jihozápadě Jemenu, ovládanou šíitskými rebely. Zasaženo bylo oblíbené a hojně navštěvované místní tržiště. Ve středu agentury uváděly, že civilních obětí při tomto leteckém útoku bylo nejméně 13. Povstalecká televize Al-Masíra už ve středu informovala, že počet mrtvých a zraněných přesáhl padesátku.

Druhý letecký nálet koalice zasáhl podle OSN v úterý farmu v provincii Hudajdá na západě Jemenu. Tuto provincii na pobřeží Rudého moře rovněž ovládají povstalci. Na farmě nálet zabil 14 lidí z jedné rodiny, uvádí se v prohlášení OSN.

„Tato absurdní válka vede pouze k ničení země a nepřiměřenému utrpení jejích obyvatel, kteří jsou trestáni oběma stranami v neúčinné vojenské kampani,“ komentoval McGoldrick nálety.

Konflikt si vyžádal už přes 10 000 mrtvých, více než polovinu z nich tvoří civilisté

Konflikt mezi jemenskou vládou prezidenta Abdara Mansúra Hádího a menšinovými šíity trvá od roku 2014. Vládní jednotky mají nyní pod kontrolou zhruba 70 procent území na jihu a východě země, povstalci ovládají severozápad včetně metropole Saná a důležitého přístavu Hudajdá.

Od jara 2015 pomáhá vládním jednotkám mezinárodní koalice v čele se Saúdskou Arábií, šíitské povstalce podporuje Írán. Konflikt si vyžádal už na 10 tisíc mrtvých, z toho více než polovina byli civilisté.

Válka způsobila v této blízkovýchodní zemi rozsáhlou humanitární krizi. Asi milion lidí se nakazil cholerou, která za poslední rok v zemi zabila na 2220 osob, z toho třetina byly děti. V důsledku nemocí či podvýživy už tam letos zemřelo přes padesát tisíc dětí.

Konfliktu v Jemenu využívá teroristická síť Al-Káida, jejíž bojovníci útočí hlavně na vládní jednotky a snaží se dobývat území na jihu země.