Turecko zatýkalo na univerzitě. Zadržení podle Ankary používali aplikaci pro kódování zpráv

Turkolog a bývalý velvyslanec v Turecku Tomáš Laně ve Studiu ČT24 (zdroj: ČT24)

Turecká policie při razii po celé zemi pozatýkala 54 lidí, včetně profesorů ze soukromé istanbulské univerzity. Podezírá je z vazeb na hnutí duchovního Fethullaha Gülena, které Ankara označuje za teroristické a dlouhodobě ho viní z pokusu svrhnout tureckou vládu. Všichni zatčení podle Turecka používali aplikaci ke kódování zpráv.

Podle agentury Anadolu bylo vydáno celkem 171 zatykačů na zaměstnance Fatihovy univerzity z Istanbulu. Tato soukromá vysoká škola byla uzavřena loni v červenci několik dní po pokusu části armády o převrat.

„Policie pokračuje v pátrání po zbytku podezřelých,“ řekl anonymní zdroj z policie agentuře Anadolu. Při středeční razii v 29 tureckých provinciích bylo zatčeno 54 lidí, z toho 26 žen.

Ankara zatýkala kvůli aplikaci na kódované zprávy

Istanbulská prokuratura nařídila jejich zatčení na základě toho, že všichni používali mobilní aplikaci ByLock, která umožňuje posílání zakódovaných zpráv. Tuto aplikaci turecká vláda označuje za komunikační nástroj lidí, kteří se údajně snaží svrhnout tureckou vládu a v jejichž čele stojí podle vlády Gülen.

Aplikaci ByLock použil soud jako důkaz i v procesu s bývalým učitelem Istanbulské univerzity Fatihem Gürsulem, který býval poradcem šéfa hlavní opoziční strany v Turecku Kemala Kiliçdaroglua.

Gürsul byl ve středu v Istanbulu odsouzen k 10 letům a šesti měsícům vězení za členství v „ozbrojené teroristické organizaci“. Tou prokuratura míní Gülenovo hnutí.

Duchovní Gülen obvinění odmítá a už dříve vyjádřil podezření, že puč mohl zinscenovat turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, aby ospravedlnil pronásledování svých odpůrců.

Od loňského července režim perzekuce svých kritiků zintenzivnil, z práce bylo vyhozeno či suspendováno na 160 tisíc lidí, včetně soudců, policistů či učitelů, z toho přes 50 tisíc lidí skončilo za mřížemi.