Valné shromáždění OSN přijalo rezoluci, která odsuzuje USA za uznání Jeruzaléma

Valné shromáždění OSN na mimořádném zasedání přijalo nezávaznou rezoluci, která odsuzuje rozhodnutí Spojených států uznat Jeruzalém za hlavní město Izraele. Pro návrh hlasovalo 128 zemí, proti jich bylo devět. Zdrželo se 35 států, včetně České republiky. Americký prezident Donald Trump před hlasováním pohrozil, že státy, které budou proti Washingtonu hlasovat, přijdou o americkou finanční podporu.

„Izrael rezoluci OSN odmítá a je zároveň potěšen vysokým počtem zemí, které pro ni nehlasovaly,“ uvedl v prohlášení izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Zároveň poděkoval zemím, které hlasovaly proti návrhu. Odmítavý postoj k rezoluci měly USA, Izrael, Guatemala, Honduras, Marshallovy ostrovy, Mikronésie, Nauru, Palau a Togo.

Šéf palestinské autonomie Mahmúd Abbás považuje přijetí rezoluce, která odsuzuje USA za přesun ambasády do Jeruzaléma, za vítězství Palestiny. „Budeme pokračovat v našem úsilí v OSN a na všech mezinárodních fórech, abychom ukončili okupaci a ustavili východní Jeruzalém hlavním městem palestinského státu,“ dodal Mahmúd Abbás. 

Palestinské radikální hnutí Hamás hlasování v OSN označilo za krok správným směrem a ránu Trumpovi a jeho nátlaku.

Britský list The Independent však poznamenal, že vítězství Palestinců nemá takový lesk, v jaký iniciátoři doufali. Před hlasováním totiž někteří diplomaté hovořili o nejméně 150 či až o 160 hlasech, ve skutečnosti pro zvedlo ruku 128 států. K hlasování se navíc vůbec nedostavilo 21 zemí.

Česká republika se hlasování zdržela

„Podle našeho názoru přijetí této rezoluce nenapomáhá blízkovýchodnímu mírovému procesu, naopak prohlubuje rozdíly mezi stranami,“ řekla mluvčí ministerstva zahraničí Irena Valentová. O tom, že se Česká republika hlasování zdrží, spekulovalo několik zahraničních zpravodajských webů. Například server arabstoday.net napsal, že Česko se zřejmě americkému tlaku podrobí.

Je to výprask pro Spojené státy americké, protože na jejich stranu se ve skutečnosti postavilo devět států. (…) Mezinárodní právo musí dodržovat všichni, tedy i Spojené státy, a Donald Trump řekl, že ne.
Vojtěch Filip
předseda strany, místopředseda Poslanecké sněmovny
Myslím si, že není na nikom, aby radil, která země má mít kde ambasádu a už vůbec ne radit Izraeli, co může nebo nemůže mít jako své hlavní město.
Alexandr Vondra
ředitel Centra transatlantických vztahů, CEVRO Institut

Ze států EU se vedle Česka hlasování zdržely Chorvatsko, Maďarsko, Lotyšsko, Polsko a Rumunsko. Naopak Slovensko rezoluci OSN, odsuzující USA za Jeruzalém, podpořilo. Proti návrhu rezoluce žádný z unijních států nehlasoval.

Události, komentáře k rezoluci Rady bezpečnosti OSN s Vojtěchem Filipem a Alexandrem Vondrou (zdroj: ČT24)

Turecký ministr zahraničí komentoval výsledek hlasování slovy, že se ukázalo, že „důstojnost a svrchovanost nejsou na prodej“. Dále pak vyzval USA, aby opustily od uznání Jeruzaléma jako metropole Izraele.

Spojené státy ocenily státy, které hlasovaly proti nebo se zdržely

„Oceňujeme ty země, které se v OSN nesnížily k nezodpovědné cestě,“ napsala na Twitteru americká velvyslankyně při OSN Nikki Haleyová. V tweetu rovněž uvedla výčet devíti zemí, které hlasovaly proti rezoluci, a 35 států, které se zdržely. Haleyová před hlasováním varovala, že Spojené státy si budou chování zemí pamatovat, až od nich dostanou žádost o poskytnutí finanční pomoci.

Tento postoj Washingtonu kritizoval íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf, který jej označil za gaunerské vydírání. Na Twitteru napsal, že Valné shromáždění OSN dnes řeklo 'ne' nátlaku Trumpova režimu.

Návrh rezoluce předložily společně Jemen s Tureckem. V dokumentu se mimo jiné uvádí, že veškerá rozhodnutí týkající se statusu Jeruzaléma jsou neplatná, pokud nejsou ve shodě s příslušnými rezolucemi OSN. Dokument rovněž vyzývá všechny státy, aby do Jeruzaléma nepřesouvaly svá velvyslanectví.

Trump k přípravě přestěhování ambasády vydal pokyn tento měsíc. Očekává se, že přemístění velvyslanectví může trvat i několik let.