Americké prezidenty už sedm desítek let obléká rodák z Československa

Události: Martin Řezníček natáčel v brooklynské dílně krejčího amerických prezidentů (zdroj: ČT24)

Martin Greenfield za svůj život oblékl už řadu amerických prezidentů. Dwightem Eisenhowerem počínaje, Donaldem Trumpem konče. V newyorské dílně, ve které devětaosmdesátiletý muž s československými kořeny začal pracovat po válce a od 70. let ji vlastní, natáčel Martin Řezníček.

Narodil se jako Max Grunfeld v Československu. Jako jediný z rodiny přežil holocaust. Když Američané osvobodili Buchenwald, setkal se s budoucím prezidentem Eisenhowerem.

Otec mi řekl: pokud nepřežiju, nebreč a dělej věci s myšlenkou na sebe a svou budoucnost a tak uctíš naši památku.
Martin Greenfield
majitel krejčovské firmy Martin Greenfield Clothiers

„Potřásl jsem mu rukou a brečel jsem. Kvůli svobodě, kvůli tomu člověku, který mě přišel osvobodit,“ vzpomíná majitel krejčovské firmy Martin Greenfield Clothiers.

Prezidentům radil, jak obleky nosit

Do Spojených států se dostal dva roky po válce. A s Eisenhowerem se potkal znovu. Vytvořil mu oblek a naučil ho nosit vesty. Billa Clintona například poučoval, jak se oblékat, aby jeho firmě nedělal ostudu, popisuje Martin Řezníček.

V dílně v Brooklynu Greenfield působí od samého počátku svého života ve Spojených státech. V 70. letech potom firmu koupil.

Martin Greenfield
Zdroj: ČT24

Své ručně šité obleky, které majitele často přežívají, pozná na dálku. Sám přežívá prezidenty, které šatil. Neobléká ale jen státníky. Jeho kousky nosí i umělci. Například s Paulem Newmanem ho pojilo velmi silné pouto. „Měli jsme k sobě skutečně blízko do posledního dne, kdy zemřel,“ říká.

V současnosti jeho firma obléká i Donalda Trumpa. Sám Greenfield si ale politiku drží od těla. K současné debatě o přistěhovalectví jen poznamenává, že ve své dílně zaměstnává 120 lidí z celého světa.

„Toto je jediná svobodná země. V poslední době se dějí různé změny. Ale já jsem vždy věřil, že změny můžou jít od špatného k horšímu, ale toto vždy bude skvělá země,“ věří Greenfield.