Trojice žen nařkla Trumpa ze sexuálního obtěžování. Prezident vrací úder na Twitteru

Trump odmítá obvinění ze sexuálního obtěžování (zdroj: ČT24)

Desítky demokratických zákonodárkyň volají po vyšetřování amerického prezidenta kvůli obvinění, které vznesla vůči Donaldu Trumpovi trojice žen. Trump je měl v minulosti sexuálně obtěžovat. Šéf Bílého domu nařčení odmítl na Twitteru. Podle něj jde o lži – dotyčné ženy prý vůbec nezná.

„Přitahují mě krásky. Hned je začnu líbat. Je to jako magnet. Prostě líbám. Ani nečekám. A když jsi hvězda, tak tě nechají. Můžeš dělat cokoli,“ říká Trump na nahrávce z roku 2005, která loni v říjnu spustila protesty a vlnu obvinění.

Pod vlivem kauzy filmového producenta Harveyho Weinsteina a hnutí MeToo teď přišly se svědectvím hned tři ženy. Bývalá recepční v Trump Tower Rachel Crooksová, Jessica Leedsová a Samantha Holveyová, bývalá miss Severní Karolíny, na pondělní tiskové konferenci v New Yorku popsaly své zkušenosti s Trumpem, který je podle jejich vyjádření před lety osahával a líbal.

„On se tím chlubí! Není to tak, že já ho z toho obviňuji. Já prostě potvrzuji to, co on sám řekl,“ konstatovala jedna z údajných obětí Holveyová. „Takové chování není bohužel v naší společnosti výjimečné. Oběťmi mohou být různí lidé. Jediný důvod, proč tu dnes jsem, je ten, že viníkem je teď prezident naší země,“ upozornila Crooksová.

Přestože se Trump za starou nahrávku omluvil, několikrát od té doby naznačil, že je falešná. Stejně jako další obvinění či záznamy o zákulisí soutěží krásy. „Rozhodně ne! Já jsem to nikdy nezažila a neznám nikoho, kdo ano,“ říká Miss Teen 2006 Katie Blairová.

Na stranu těch, kterým důkazy o údajných sexuálních útocích stačí, se přidalo 59 demokratických kongresmanek, které volají po vyšetřování. „Prezident Trump by měl rezignovat. Tato obvinění jsou přesvědčivá, je jich celá řada,“ prohlásila demokratická senátorka Kirsten Gillibrandová.

Šéf Bílého domu úder mezitím vrací na Twitteru. „Navzdory tisícům promrhaných hodin a mnoha milionům vyhozených dolarů se demokratům nepodařilo prokázat jakékoli tajné kontakty s Ruskem,“ napsal prezident s odkazem na probíhající vyšetřování údajného vlivu Moskvy na loňské prezidentské volby v USA.

„Takže teď se zaměřili na falešná obvinění a vymyšlené historky o ženách, které neznám a/nebo jsem se s nimi nikdy nesetkal. VYLHANÉ ZPRÁVY!“ konstatoval Trump. Gillibrandovou označil za bezvýznamnou osobu a „nohsleda Chucka Schumera,“ šéfa demokratické menšiny v Senátu a důrazného kritika Bílého domu.

Celá polovina z 1955 Američanů, mezi kterými před několika dny dělal průzkum web Politico, ale Trumpovi nevěří, že jsou obvinění pouhé lži. Dvacet devět procent respondentů pak svědectví žen nepřesvědčila.