Královské námořnictvo má novou vlajkovou loď. Queen Elisabeth za tři miliardy liber

Britská panovnice Alžběta II. uvedla do služby novou letadlovou loď královského námořnictva HMS Queen Elisabeth. Na svou první misi se ale podle pravidel námořnictva vydá nejdřív v roce 2021. Stavba plavidla pojmenovaného na počest královny Alžběty I. začala v červenci 2009 a náklady se vyšplhaly ke třem miliardám liber.

Slavnostního uvedení do služby se účastnily téměř čtyři tisícovky hostů včetně příbuzných námořníků, kteří budou na Queen Elisabeth sloužit. „Jako dcera, manželka a matka námořních důstojníků rozumím požadavkům, které na vás klade náš národ. Vždy si budu cenit svého pouta s HMS Queen Elisabeth, její posádkou a jejich rodinami,“ prohlásila královna při ceremoniálu.

Labyrint z 250 tisíc kilometrů kabelů

HMS Queen Elisabeth může nést až 70 letadel, na rozdíl od amerických letadlových lodí ale není vybavena katapulty a záchytnými lany. Výtlak lodi je 65 tisíc tun, délka 284 metrů a za den dokáže urazit asi 800 kilometrů. Uvnitř lodi je 250 tisíc kilometrů elektrických kabelů - pro představu by to stačilo k tomu, aby omotaly zeměkouli kolem rovníku šestkrát.

I když je Queen Elisabeth od 7. prosince oficiálně ve službě, následující dva roky na ní budou probíhat testy, první lety stíhaček F-35B Lightning z její paluby jsou naplánovány na příští rok.

Britská vláda podle BBC utratila za výstavbu HMS Queen Elizabeth a její sesterské lodi HMS Prince of Wales více než šest miliard liber (asi 179 miliard Kč). Obě dvě plavidla kotví na základně v Portsmouthu.

V britském královském námořnictvu sloužila už jedna válečná loď pojmenovaná jako HMS Queen Elisabeth. Plavidlo s výtlakem 33 tisíc tun a délkou 195 metrů bylo uvedeno do služby v roce 1915 a účastnilo se bitev během první i druhé světové války. HMS v názvu je zkratkou pro označení „loď Jejího (Jeho) Veličenstva (Her Majesty's Ship).