Tři muži obviněni z vraždy maltské novinářky. Policie je zná už z minulosti, tvrdí média

Maltské úřady obvinily tři muže z vraždy investigativní novinářky Daphne Caruanové Galiziové. Zavražděna byla témeř před dvěma měsíci. Dalších sedm osob, zadržených v pondělí, bylo propuštěno a je vyšetřováno na svobodě. Tři obviněné policie dobře zná, uvádějí maltská média.

Všichni tři stíhaní, bratři Alfred Degiorgio a George Degiorgio a Vince Muscat, vinu odmítají. Obvinění byli také z držení výbušnin a zbraní. Všichni zůstávají ve vyšetřovací vazbě.

Policie zatím neví, zda obvinění zabíjeli z vlastní vůle, či šlo o nájemné vrahy. Žádný z obviněných v kauzách maltské novinářky nefiguroval, obvinění jsou ale policii dobře známi, informují maltská média.

Muscat byl v minulosti stíhán kvůli neúspěšnému loupežnému přepadení pobočky banky HSBC v roce 2010. V souvislosti s tímto případem čelil také obvinění z pokusu o vraždu policisty. Sám se stal v roce 2014 zřejmě terčem pokusu o vraždu, když byl střelen třikrát do hlavy, zatímco seděl v autě před svým domem.

Bratři Degiorgiové byli s případem HSBC také spojováni, nebyli ale nikdy obviněni. Otisky prstů Alfreda Degiorgia byly nicméně nalezeny na předmětech spojovaných s případem loupeže peněz z dodávky převážející hotovost z roku 2000. Jeho bratr George byl zase v minulosti obviněn z držení nelegálních zbraní, drog a předmětů, které podle vyšetřovatelů sloužily k vylamování zámků při vloupáních. 

Caruanová Galiziová zemřela 16. října po výbuchu nálože umístěné pod její auto. Nedlouho před atentátem si stěžovala na to, že jí bylo vyhrožováno smrtí.

Novinářka pátrala po případech praní špinavých peněz na Maltě. Na jaře obvinila několik lidí blízkých premiérovi, že si otevřeli účty v Panamě, kam posílali nekale získané peníze. Šéfa opozice obvinila z praní špinavých peněz, které prý pocházely z londýnských nevěstinců.