Maltská policie zadržela deset lidí kvůli vraždě známé novinářky a kritičky systému

Zavražděná maltská novinářka nenechala na politicích niť suchou (zdroj: ČT24)

Maltská policie zadržela deset podezřelých z podílu na vraždě investigativní novinářky Daphne Caruanové Galiziové. Během 48 hodin je musí buď obvinit, nebo propustit. Novinářka zemřela 16. října poté, co její auto zničila bomba. Blogerka rozkrývala praní špinavých peněz a psala o kauze takzvaných Panamských dokumentů. Na vyšetřování se podílí i americká FBI.

Maltský premiér Joseph Muscat nejprve oznámil zadržení osmi podezřelých. Všichni jsou podle něj maltští občané a většina z nich už má záznamy v trestním rejstříku. O něco později na Twitteru oznámil zatčení ještě dvou osob, kteří jsou zřejmě také Malťané.

„Chci zdůraznit závazek státu i můj osobní závazek přivést osoby, které tento trestný čin zadaly a provedly, před spravedlnost,“ prohlásil Muscat.

Zásah zřejmě pokračuje, protože policie a armáda izolovaly oblast v malém městě Marsa, které leží nedaleko maltského hlavního města Valletty. Policie má nyní 48 hodin na to, aby proti zadrženým vznesla obvinění, jinak je bude muset propustit.

Místo výbuchu automobilu Daphne Galiziové
Zdroj: Reuters/Darrin Zammit Lupi

Žena, která si nebrala servítky

Výbušnina explodovala 16. října, když třiapadesátiletá žurnalistka a blogerka opouštěla ve svém vozidle své bydliště v obci Bidnija. Caruanová Galiziová si nedávno stěžovala na to, že jí bylo vyhrožováno smrtí.

Novinářka se zabývala praním špinavých peněz na Maltě. Premiér ji zažaloval poté, co letos odhalila na svém blogu, že v uniklých dokumentech v rámci kauzy tzv. Panama Papers figurovalo i jméno jeho manželky Michelle. Ta měla být tajným vlastníkem jedné panamské společnosti, z níž byly realizovány přesuny velkého množství peněz na bankovní účty do Ázerbájdžánu.

Muscat, sám bývalý novinář, to označil za „největší lež v dějinách maltské politiky“. Nakonec byl ale nucen vyhlásit předčasné volby, jež v červnu, kdy Malta předsedala Evropské unii, s přehledem vyhrál.

  • Únik dokumentů z panamské firmy Mossack Fonseca usvědčil desítky vlivných osobností, které využívaly daňové ráje pro ukrývání svého jmění.
  • V těchto dokumentech mimo jiných figurují:
  • Zemřelý otec britského expremiéra Davida Camerona
    Zeť čínského prezidenta Si-Ťin pchinga
    Ukrajinský prezident Petro Porošenko
    Argentinský prezident Mauricio Macri
    Tři ze čtyř dětí odstoupivšího pákistánského premiéra Naváze Šarífa
    Odstoupivší islandský premiér Sigmundur Gunnlaugsson (prostřednictví majetku manželky)
    Vedoucí manažeři mezinárodní fotbalové federace (FIFA)

Caruanová Galiziová o sobě během své třicetileté kariéry říkala, že nepatří ani do jednoho politického tábora, ale o vládní labouristické straně soustavně tvrdila, že Maltu proměňuje na mafiánský stát.

Šéfa opozice Adriana Deliu přitom obvinila z praní špinavých peněz, které prý pocházely z londýnských nevěstinců. Delia nařčení popřel a žaloval ji pro pomluvu.

Premiér nasadil k policii a soudům podvodníky, tvrdí syn oběti

Novinářčin pravidelný blog četlo až 400 tisíc lidí - víc než všechny maltské noviny dohromady. Půl hodiny před explozí na něj novinářka napsala: „Všude, kam se člověk podívá, jsou podvodníci. Je to k uzoufání.“

„Chtěla vykořenit vše, o čem byla přesvědčená, že je špatné. To byl její motiv. Neusilovala o to být středem pozornosti,“ tvrdí její přítelkyně Petra Caruanová Dingliová.

„Má matka byla zavražděna, protože hájila právní řád proti těm, kteří se jej snažili porušit. Vybrali si ji, protože o tom psala jako jediná,“ uvedl její syn Matthew Caruana Galizia na Facebooku. Premiéra a jeho okolí obvinil z toho, že vládu, policii i soudy obsadili „podvodníky“.