Na 11 minut „vypnul“ Trumpa. Náhoda, o politiku nešlo, tvrdí bývalý zaměstnanec Twitteru

Muž, který vypnul Trumpův twitterový účet, odhalil svou identitu (zdroj: ČT24)

Před měsícem přestal na několik minut fungovat oblíbený nástroj amerického prezidenta Donalda Trumpa. Šlo o náhodu a moji chybu, říká „pachatel“ – mladý Němec, jenž nově odhalil svou identitu. Prý neměl politické ambice a netušil, že „vypnul“ prezidenta. Bahtijar Dujsak dva roky studoval a pracoval v USA. U Twitteru měl na starost zákaznickou podporu a bezpečnost.

Donald Trump někdy tweetuje tak horlivě, že si splete adresáta nebo způsobí mezinárodní rozruch – naposledy před pár dny, kdy ho britská premiérka kritizovala za to, že na svém účtu sdílel neověřená videa o násilí muslimů převzatá ze stránek britské extrémní pravice.

„Thereso Mayová, nesoustřeďte se na mě, soustřeďte se na ničivý radikální islámský terorismus, k němuž dochází ve Spojeném království. Nám se daří dobře,“ vzkázal jí šéf Bílého domu.

Trumpovu zálibu v tweetování ale nedávno přerušil výpadek – jeho účet na Twitteru byl 2. listopadu večer nedostupný celých jedenáct minut. Mohl za to právě osmadvacetiletý Němec Dujsak.

Veřejně se přiznal až nyní, a to v rozhovoru pro americkou stanici CNN. „Byl to můj poslední den v práci, byl to velmi hektický den a byl jsem unavený. Někdy lidé dělají chyby a tohle byl jeden z těch dnů,“ tvrdí.

Prý si nevšiml, že jde o účet amerického prezidenta. „Ale taky jsem nepodnikl žádné zvláštní úsilí, abych zjistil, o čí účet šlo. To byla moje chyba. Možná jsem si myslel, že i kdyby to byl účet vysoce postavené osoby, nikdy by mě nenapadlo, že by mohlo dojít tak rychle k jeho deaktivaci,“ konstatoval Dujsak.

I když byl prezident off-line jen krátce, okamžitě si toho všimli někteří z jeho příznivců, jelikož Trumpův účet na Twitteru sleduje téměř 44 milionů lidí. Vzápětí se vyrojily spekulace, jestli nešlo o cílený útok hackerů.

Němec Trumpa spíš obdivuje

Dujsak přitom ani teď neobjasnil, jak ho dokázal ze systému odpojit – tvrdí, že to udělal nevědomě a teprve z médií se dozvěděl, že vypnul amerického prezidenta. „Myslím, že to není hrdinský čin, byla to prostě jen náhoda. Kdokoliv by se mohl dostat do mé situace. Neměl jsem žádné politické ambice, neměl jsem ani žádný motiv,“ zdůraznil bývalý zaměstnanec Twitteru.

Dujsak se stal hrdinou Trumpových kritiků proti své vůli – sám totiž patří spíš k příznivcům amerického prezidenta. Obdivuje ho pro tvrdou práci, která ho vynesla až do Bílého domu. Podle něj by se ale měl ještě trochu víc naučit být politikem.