Trump vzkázal Mayové, ať se stará o terorismus v Británii, ne o jeho tweety

Spor Mayové s Trumpem kvůli protiislámským médiím (zdroj: ČT24)

Americký prezident Donald Trump vzkázal britské premiérce Therese Mayové, aby se soustředila na „islamistický terorismus v Británii“ poté, co Trumpa britská vláda ostře kritizovala za sdílení protiislámských videí v příspěvcích zveřejněných místopředsedkyní krajně pravicové skupiny Britain First (Británie na prvním místě) Jaydy Fransenové. List The New York Times a agentura AP nyní upozornily, že videa obsahují scény vytržené z kontextu i nepřesné údaje.

„Nesoustřeďujte se na mě, soustřeďte se raději na islamistický terorismus ve Spojeném království,“ napsal Trump na Twitteru. 

Mluvčí Mayové následně prohlásil, že předsedkyně britské vlády je plně soustředěna na boj proti extremismu. Řekl také, že většina muslimů v Británii dodržuje zákony a odmítá extremismus ve všech podobách.

Šéf Bílého domu tento týden sdílel tři videonahrávky, na nichž jsou podle Jaydy Fransenové vidět násilnosti ze strany muslimů. Na videu, které Trump ke svému Twitteru připojil v úterý, je podle popisku zachycen útok muslimského přistěhovalce na nizozemského chlapce s berlí.

Na videu, které se objevilo na Trumpově účtu ve středu, je muž v muslimském oděvu, který o zem rozbije sochu Panny Marie. Když sošku rozbije, ostatní arabsky zvolají: Bůh je veliký (Alláhu akbar). Na druhém záznamu pak podle Fransenové dav islamistů shodí ze střechy chlapce, kterého po dopadu umlátí. 

Mluvčí britské vlády za to Trumpa, který má na Twitteru 40 milionů sledujících, ve středu kritizoval. „Není v pořádku, že to prezident udělal,“ uvedl. „Britain First usiluje o rozdělení společnosti užíváním svých nenávistných historek, které šíří lži a zvyšují napětí. U poctivých lidí vyvolávají strach,“ dodal mluvčí.

Trump udělal chybu, vzkázala Mayová z Jordánska

Sama Mayová k tomu později během návštěvy Jordánska řekla, že Trump sdílením záběrů skupiny, která podle ní šíří nenávist, udělal chybu. Skutečnost, že USA a Británie spolupracují, podle Mayové neznamená, že Londýn bude v obdobných případech mlčet.

Mluvčí britské premiérky k Trumpovým tweetům
Zdroj: ČT24/CNN

Podle mluvčí Bílého domu sdílel Trump videa, aby vyvolal mezi lidmi diskusi. „Bez ohledu na ta videa, hrozba je reálná. Prezident neustále opakuje, že je třeba zabezpečit hranice a zvýšit bezpečnost. Mluvil o tom už při své kampani a určitě v tom bude pokračovat,“ uvedla mluvčí Bílého domu Sarah Huckabee Sandersová.

Média upozorňují na kontext videí

„Na faktech záleží,“ napsalo v reakci na video s chlapcem s berlí nizozemské velvyslanectví ve Washingtonu v tweetu adresovaném Trumpovi. Útočník na videonahrávce se podle ambasády narodil a vyrostl v Nizozemsku.

Podle nizozemské prokuratury byl 16letý násilník po zveřejnění videonahrávky letos v květnu zatčen a potrestán v rámci programu pro mladistvé delikventy. Prokuratura dále uvedla, že útočníci byli dva, ani jeden nebyl přistěhovalec a mluvili spolu nizozemsky. K jejich náboženskému vyznání se prokuratura nevyjádřila.

V případě videa s rozbitím sošky Panny Marie se podle listu The New York Times jedná o extremistického syrského duchovního, který byl členem syrské radikální fronty An-Nusra, napojené na teroristickou síť Al-Káida.

Agentura AP napsala, že videonahrávka se objevila na internetu v říjnu 2013. Duchovní, zachycený během syrské občanské války v jedné z vesnic v severosyrské provincii Idlib, prohlašuje, že v Levantě se již nikdo nebude klanět modlám. Muž se prý později připojil k teroristické skupině Islámský stát v syrském města Rakká, odkud pak uprchl a byl nakonec zadržen syrskými povstalci v Aleppu.

Co se týče videa se sražením chlapce ze střechy, byl podle deníku The New York Times záznam pořízen 5. července 2013, několik dní po svržení islamistického prezidenta Muhammada Mursího egyptskou armádou. Scéna se odehrála v egyptském městě Alexandrie při střetech mezi Mursího přívrženci a odpůrci, k nimž v té době docházelo v různých oblastech Egypta. Egyptská armáda pak v srpnu zasáhla proti protestům islamistů v metropoli Káhiře a zabila přitom přes osm set demonstrantů. Tyto informace v tweetu ovšem zcela chybí.

Na videu, které Trump sdílel, je vidět stoupenec Mursího, jak kráčí po střeše jedné z budov v Alexandrii a vztyčí na ní černou vlajku často používanou radikály. Další vývoj událostí není příliš zřetelný, patrné je jen to, že na střeše dojde ke konfrontaci. Podle agentury AP byli útočníci později za smrt chlapce a dalšího muže, kteří byli svrženi ze střechy, odsouzeni k trestu smrti.

Pozvání pro Trumpa do Británie dál platí

Washington a Londýn jsou blízcí spojenci a britská premiérka Mayová byla prvním zahraničním státníkem, který navštívil USA po nástupu Trumpa do Bílého domu. Mayová při té příležitosti řekla, že usiluje o „zvláštní vztahy“ s Washingtonem.

Britští opoziční politici vládu vyzvali, aby zrušila pozvání Trumpa na státní návštěvu Británie. „Je čím dál tím jasnější, že jakákoli oficiální návštěva prezidenta Trumpa v Británii by nebyla vítaná,“ prohlásil londýnský starosta Sadiq Khan.

Pozvání dostal americký prezident již krátce po své inauguraci v lednu z rukou Mayové, datum návštěvy stále stanoveno nebylo. Ve středu ale Downing Street uvedla, že pozvání nadále platí.

Trump při svém pokárání Mayové nejprve označil špatný twitterový účet a svůj komentář adresoval jiné uživatelce, která má pouze šest sledujících. Tweet poté smazal a poslal ho znovu, již s označením oficiálního účtu britské premiérky.