Argentina vzdala záchrannou operaci. Příbuzní námořníků z nezvěstné ponorky se bouří

Události: Argentina ukončila pátrání po ztracené ponorce (zdroj: ČT24)

Příbuzní členů posádky argentinské ponorky San Juan, která zmizela 15. listopadu v jižním Atlantiku, vyzvali prezidenta, aby přiměl námořnictvo změnit rozhodnutí ukončit záchrannou operaci kvůli vyhasnutí naděje na přežití 44 námořníků. Část příbuzných posádky se také rozhodla námořnictvo zažalovat. Poskytovalo jim podle nich nepravdivé informace o nehodě plavidla.

Příbuzní námořníků považují za nepochopitelné ukončit záchrannou operaci jen dva dny poté, co prohledávané oblasti dosáhla loď Sophie Siem s americkou záchrannou miniponorkou na palubě. Ještě nedávno totiž na lodi usilovně pracovaly desítky dělníků, aby mohla vyplout a do operace se zapojit.

„Konečné rozhodnutí náleží vrchnímu veliteli, kterým je prezident. To on by měl zrušit toto nespravedlivé a neodůvodněné řešení,“ prohlásil otec jednoho z námořníků Luis Tagliapetra a zdůraznil, že neexistují žádné věcné důkazy, že posádku nelze zachránit. 

I otec dalšího z členů posádky, Jorge Villareal, argumentoval, že se dosud nepotvrdila žádná hypotéza o osudu ponorky a její posádky. „V takovém případě raději dál věřím v nejlepší variantu,“ prohlásil v televizi.

Oba muži si postěžovali, že o rozhodnutí námořnictva se dozvěděli z médií, nikdo z velení flotily se s nimi nespojil.

„Prosím jen o jediné: nepřerušujte záchrannou operaci. Všichni cítíme, že jsou na živu,“ říká přítelkyně jednoho z námořníků Susana Álvarezová.

Příbuzní námořníků stále doufají v zázrak
Zdroj: Reuters

Pátrá se už jen po vraku

Námořnictvo ve čtvrtek oznámilo, že – vzhledem k pohaslým nadějím na přežití posádky po 15 dnech od zmizení – oficiálně ukončilo záchrannou operaci. Má se ale dál pátrat po vraku ponorky.

„Navzdory obrovskému úsilí nebylo možné ponorku najít,“ uvedl mluvčí námořnictva Enrique Balbi a dodal, že pátrání již dávno přesáhlo dobu, kdy záchrana případných přeživších byla považována za možnou. Ale až dosud se nepodařilo najít žádné stopy.

Námořnictvo nám lhalo, tvrdí příbuzní a chystají žalobu

Některým příbuzným se nelíbí postup námořnictva, které jim podle nich poskytovalo nepravdivé informace, a rozhodli se podat žalobu. Podle deníku Clarín se k ní chce zatím připojit osm lidí.

„Rozhodl jsem se ke stížnosti připojit kvůli dezinformacím, které jsme jako příbuzní posádky dostávali. Zamlčovali nám fakta a lhali nám,“ řekl otec jednoho z členů posádky. „V podstatě nám řekli jen to, že ponorka měla problém s komunikací,“ dodal jeho advokát. „Neřekli nám nic o vodě ve ventilaci ani o požáru baterií. Když tyhle informace vyšly v médiích, zpočátku tvrdili, že to nevěděli,“ uvedl právník, podle něhož je třeba vyjasnit, co se stalo, že to armáda musela skrývat.

Vyšetřující federální soudkyně Marta Yáňezová už také požádala vládu, aby odtajnila informace k případu.

Yáňezová řekla před několika dny argentinskému tisku, že se zabývá i teorií, že ponorka byla v oblasti na „důvěrné misi“. Podle dřívějších informací kontrolovala ponorka nelegální rybolov v argentinských výsostných vodách.

obrázek
Zdroj: ČT24

Poslední zprávu poslala ponorka San Juan 15. listopadu ráno místního času, když se nacházela asi 450 kilometrů od jihovýchodního pobřeží Argentiny. Od té doby o ní nejsou žádné zprávy. Týmy z více než desítky zemí, včetně USA a Ruska, vybavené nejmodernější technikou, po ní dosud pátraly marně.

Podle expertů je šance na přežití posádky téměř nulová. Za normálních okolností ponorka vyplouvá jednou denně na hladinu, aby doplnila vzduch a nabila baterie. Pokud by musela zůstat pod hladinou, vydržela by posádka se vzduchem podle odhadu expertů maximálně tak deset dní.

Naděje zřejmě vyhasly již poté, co byl v okolí místa, kde se ponorka naposledy vyskytovala, zaznamenán hluk, který mohl být explozí, anebo implozí. To je opak exploze a znamená to, že se objekt kvůli nedostatečnému vyrovnání tlaků zhroutí sám do sebe.

Ponorky se v řadě případů už najít nepodařilo

Posádka amerického stroje Poseidon při pátrání po ponorce San Juan
Zdroj: Reuters

Lokalizování poškozených či potopených ponorek se v mnoha případech ukázalo jako velmi náročné. Ztracenou francouzskou ponorku Eurydice se podařilo najít až 53 dní od potopení. Ponorku Minerve, která se potopila v roce 1968, se nepodařilo vypátrat dodnes. Obě dvě se přitom potopily v blízkosti francouzského pobřeží. Americká jaderná ponorka USS Scorpion se potopila z neznámých příčin v roce 1968 a nalezena byla až pět měsíců poté. Naopak izraelská INS Dakar je nezvěstná už 31 let.

Pomoc v pátrání po ARA San Juan poskytlo nebo nabídlo Argentině 14 zemí i Severoatlantická aliance.

Do počáteční fáze pátrací akce se zapojil argentinský torpédoborec Sarandí, korvety Rosales a Drummond, podporované dvěma letadly S-2E Tracker. Národní vědecko-technický úřad 18. litopadu poskytl lodě Austral, Puerto Deseado, argentinské námořnictvo vyslalo lodě Robinson, Spiro, Patagonia, La Argentina, Bahía San Blas a vrtulník Fennes. Argentinské letectvo poskytlo stroj C-130 Hercules. Národní komise pro vesmírné aktivity poskytla satelitní fotografie a mapy, které mohly přispět k objevení stop po ponorce.

Brazilské letectvo vyslalo letouny Lockheed P-3 Orion a CASA. Námořnictvo vyslalo fregaty Rademaker, ledoborec Almirante Maximiano a mateřskou loď ponorek Felinto Perry. Na pomoc argentinskému námořnictvu poslala Brazílie kolem 500 vojáků.

Do pátrání po ponorce San Juan se zapojila i loď Sarandí
Zdroj: /Marcos Brindicci/Reuters

Kanadská vláda vyslala letadlo Challenger se systémem pro čištění vzduchu od oxidu uhličitého, který mohl pomoct v poškozené ponorce udržet dýchatelný vzduch. Chile vyslalo letoun CASA a plavidlo Cabo de Hornos, letadlo CASA nabídla také Kolumbie.

Pomoc Argentině nabídl 22. listopadu i ruský prezident Vladimir Putin. Rusko nakonec vyslalo loď Yantar, bezposádkový podvodní stroj Pantera Pljus a odborný personál. Španělsko nabídlo pro případ konání záchranné operace pod hladinou kyslík a výživu pro členy posádky.

Severoatlantická aliance zapojila do akce svůj Záchranný systém pro ponorky umožňující provádět záchranné práce pod vodou.

Velká Británie nabídla pomoc svých letadel ze základny na Falklandských ostrovech. Průzkumná loď Protector se připojila do pátrací akce 18. listopadu. Nasazen byl i Voyager královského letectva s vybavením pro detekci ponorek.

Ztráta ARA San Juan je největší tragédií ponorky od výbuchu a potopení ruské ponorky Kursk v říjnu 2000. Nehodu v Barentsově moři tehdy nepřežilo 118 členů posádky.