Americkým senátorům se nelíbí postup Uberu po krádeži milionů dat

Skupina amerických senátorů žádá od taxislužby Uber podrobnější vysvětlení případu, kdy jí hackeři ukradli data 57 milionů zákazníků a řidičů. Bezpečnostní incident společnost oznámila před týdnem s tím, že ho přes rok tajila. Hackerům dokonce zaplatila na výkupném 100 tisíc dolarů (asi 2,2 milionu korun), aby data vymazali a o útoku mlčeli.

„Povaha nyní přiznané informace o kompromitování společně s tvrzením, že firma útok tajila a postižené řidiče a zákazníky neinformovala, vyžadují podrobnější prošetření tohoto vážného incidentu,“ uvedli američtí senátoři v dopise adresovaném šéfovi Uberu Daru Khosrowshahiovi.

Zákonodárci, mezi nimiž jsou předsedové senátních výborů pro obchod, pro finanční záležitosti a pro ochranu zákazníků, žádají mimo jiné předložení časové osy události a chtějí zjistit, kteří zaměstnanci o útoku věděli.

Khosrowshahi, který se generálním ředitelem Uberu stal letos v září, před týdnem uvedl, že se o hackerském napadení dozvěděl nedávno a že chce chybu, za kterou utajování považuje, zveřejněním napravit.

Čísla platebních karet a účtů neunikla

Ukradená data zahrnují jména zákazníků, jejich adresy, mobilní telefony a e-mailové adresy. V případě řidičů útočníci získali i jejich řidičské průkazy a další informace.

Uber nicméně ujišťuje, že neunikla čísla platebních a kreditních karet, bankovních účtů, data narození, místa jízdy nebo čísla sociálních pojistek.

Uber je podezřelý, že vytvořil tým ke špehování konkurence

Americké ministerstvo spravedlnosti vyšetřuje obvinění, že Uber vytvořil špionážní tým, jehož úkolem bylo krást obchodní tajemství konkurenci. Informace o vyšetřování se podle agentury AP dostaly na veřejnost při úterním soudním slyšení souvisejícím se sporem, ve kterém firma Waymo viní Uber z krádeže technologií pro samořízené vozy.

Vyšetřování se soustředí na informace obsažené ve 37stránkovém dopisu, který bývalý manažer Uberu Richard Jacobs v květnu zaslal firemnímu právníkovi. Jacobs při soudním slyšení vypověděl, že jeho dopis obsahoval obvinění, že Uber vytvořil tajnou divizi určenou pro krádeže obchodních tajemství konkurenci.

Soudce Williama Alsupa, který se zabývá sporem mezi společnostmi Waymo a Uber, o tomto obvinění minulý týden informovalo ministerstvo spravedlnosti. V úterý obvinění označil za skandální a podrobil ostré kritice právní zástupce Uberu za to, že ho o záležitosti již dříve neinformovali. Odložil i začátek procesu, aby poskytl firmě Waymo víc času na shromáždění důkazů.