Medvěděv se distancoval od článku o okupaci. Zeman se v Rusku sešel i s Gorbačovem

Události: Zeman se v Rusku setkal s Medvěděvem i Gorbačovem (zdroj: ČT24)

Ruský premiér Dmitrij Medvěděv se distancoval od článku na ruském armádním webu o okupaci Československa z roku 1968. O vyjádření ho požádal český prezident Miloš Zeman, který je na návštěvě Ruska. On sám text označil za čin „novinářského šílence s vylízaným mozkem“. Odpoledne se setkal také s bývalým sovětským prezidentem Michailem Gorbačovem a předal vyznamenání ruským osobnostem.

Na úvod pobytu českého prezidenta v Rusku zveřejnil web ruské armádní televize Zvezda řízené ministerstvem obrany článek, v němž tvrdí, že okupace z roku 1968 zabránila v Československu státnímu převratu a Češi by za ni tudíž měli být Sovětskému svazu vděční.

„Vstup vojsk do Československa (v roce 1968) nedovolil Západu uskutečnit státní převrat podle technologie uskutečněné za ‚sametových‘ revolucí a zachoval na více než 20 let život v míru za souhlasu všech národů Varšavské smlouvy,“ tvrdí autor úterního článku Leonid Maslovskij.

Zeman žádá od vedení Kremlu odmítnutí článku o okupaci z roku 1968 (zdroj: ČT24)

Proti textu se okamžitě ohradil český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek; Zeman po úterním setkání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem označil osoby, které se snaží falšovat dějiny, za ubožáky. Oznámil, že od ruského premiéra Dmitrije Medvěděva bude žádat „jasné odmítnutí“ textu. Zároveň uvedl, že pokud ruské vedení článek jasně neodmítne, půjde o „vážné narušení česko-ruských vztahů“.

Podle Zemana, který Medvěděvovi na schůzce předal kopii článku, je text urážkou českého národa. „Někteří politici v Praze navrhují vrátit se. Domnívám se, že je to nesmysl,“ řekl prezident. Článkem „šílence“ by se prý Zeman nezabýval, kdyby nevyšel v době jeho státní návštěvy v Rusku. „Chci, abyste veřejně prohlásil, že to nemá nic společného se stanoviskem (ruské) vlády,“ uvedl Zeman během setkání s Medvěděvem.

Ruské vedení podle premiéra do práce novinářů nezasahuje. Text je osobním názorem autora, což uvedla i redakce webu a stejný názor má ruské vedení. Článek neodráží oficiální ruské stanovisko vyjádřené už v roce 1993, které v roce 2006 potvrdil prezident Vladimir Putin. Text „nezlepšil atmosféru návštěvy české delegace“ a neodpovídá ruskému stanovisku, zdůraznil ruský premiér. K psychickému stavu autora článku se nehodlá vyjadřovat.

Zeman „veřejné oficiální“ prohlášení ruského premiéra s uspokojením přijal.

Setkání Zemana s Medvěděvem v Rusku (zdroj: ČT24)

Televize s autorem ukončila spolupráci

Ruská televize Zvezda se podle Zemanova mluvčího Jiřího Ovčáčka později za článek hluboce omluvila a potrestá prý za něj šéfredaktora, který dostane důtku, a s autorem článku už nebude nadále spolupracovat.

Maslovskij (61), který údajně vystudoval leteckou školu a historii, působil podle zdrojů dostupných na internetu jako zástupce generálního ředitele jedné z ruských leteckých továren. Publikoval například články s názvem Jak (Velká) říjnová revoluce 1917 zachránila a zachovala Rusko, Zkreslená historická pravda o SSSR nebo Jak zničili SSSR.

Televize sporný text zveřejnila na svém webu v úterý, ve středu na jejím serveru dostupný nebyl. Zato se tam objevil obsáhlý článek o průběhu Zemanovy návštěvy.

Ve středečním vyjádření redakce píše, že web armádní televize slouží jako diskuzní fórum pro vyjádření různých postojů. Zároveň dodává, že názory na události takzvaného pražského jara se různí a některé jeho aspekty stále nejsou jednoznačné. Redakce rovněž ujišťuje, že nadále počítá s upevňováním česko-ruských vztahů.

Za nešťastný text hrubě překrucující dějiny označili ve středu článek i představitelé slovenského ministerstva zahraničí. „Já jsem ty články viděl, myslím, že ten nadpis je sám o sobě pobuřující. My nepochybně budeme vyžadovat reakci a odůvodnění z ruské strany,“ řekl státní tajemník (náměstek) ministerstva Lukáš Parízek.

Dodal, že Bratislava bude svůj postoj tlumočit i ruskému velvyslanci na Slovensku a že příslušné kroky učiní také slovenský zastupitelský úřad v Moskvě. Bratislava chce podle něj vyjádřit Moskvě kvůli článku své znepokojení. Druhý státní tajemník Ivan Korčok na sociální síti v reakci na článek napsal, že propaganda si nemůže podrobit pravdu. V této souvislosti také protestoval proti úmyslným dezinformacím.

Zeman zahájil podnikatelské fórum

Prezident Zeman se ve středu v Moskvě zúčastnil zahájení česko-ruského podnikatelského fóra. Na seminář přijelo s prezidentem do Ruska 140 zástupců českých firem, což je nejpočetnější zahraniční podnikatelská mise v dějinách České republiky.

Ještě před zahájením fóra se poklonil památce neznámého vojína položením věnce k jeho pomníku v Alexandrovském parku u Kremelské zdi.

Miloš Zeman v Moskvě
Zdroj: Mikhail Japaridze/ČTK/ITAR-TASS

Došlo k setkání s Michailem Gorbačovem

Prezident se v Moskvě také setkal s bývalým sovětským prezidentem Michailem Gorbačovem. S nyní šestaosmdesátiletým Gorbačovem se měl setkat už loni v září v Praze, kam ale nakonec bývalý šéf Sovětského svazu nepřijel ze zdravotních důvodů. V Praze se měl účastnit konference o bezpečnosti v Evropě, na niž poslal jen videoposelství.

V něm mimo jiné poukázal na prudké zhoršení vztahů mezi Ruskem a Západem a vyjádřil lítost, že hospodářské kontakty budované desetiletí se zpřetrhávají a že dialog nahradily sankce.

Gorbačov stál v čele Sovětského svazu koncem 80. let a od března 1990 do prosince 1991 byl jeho prvním a zároveň posledním prezidentem, než se Sovětský svaz rozpadl.

Gorbačov zahájil po nástupu do čela sovětských komunistů v roce 1985 změny, které měly reformovat komunistický systém a dodat sovětskému impériu novou sílu. Opak se ale stal pravdou. Sovětský svaz se rozpadl a komunistický systém se zhroutil. Změny nastartované Gorbačovem ale pomohly k návratu demokracie do bývalého komunistického bloku. V roce 1990 dostal Gorbačov Nobelovou cenu za mír.

Prezident předal státní vyznamenání

Společenským vrcholem Zemanovy státní návštěvy Ruska byla velká večerní recepce na českém velvyslanectví v Moskvě. Prezident při této příležitosti předal státní vyznamenání ruským osobnostem. 

Recepce byla poděkováním ruským válečným veteránům, kteří se podíleli na osvobození Československa z nacistické okupace. Tři z nich, Marija Rochlinová, Vladimir Dymkov a Boris Zvegincev, od prezidenta obdrželi medaile Za hrdinství. Vyznamenaní, jimž je každému 93 let, si stříbrné medaile s vyobrazením dvouocasého lva převzali osobně. Medaili Za zásluhy obdržela ruská bohemistka, profesorka slovanské filologie Valerija Vasiljevová.

Medaili Za zásluhy prezident udělil i ruské obhájkyni lidských práv Svetlaně Ganuškinové. Předsedkyně výboru Občanská pomoc a členka prezidentského Výboru pro rozvoj institucí občanské společnosti a pro lidská práva ocenění nepřevzala, protože pobývá v zahraničí.

Ganuškinová se zabývá zejména otázkami přesídlenců a migrantů, mimo jiné na severním Kavkazu. Od roku 1991 se podílí na činnosti známého ruského střediska Memorial, které se věnuje ochranou občanských práv v mezinárodním měřítku. Loni kandidovala do parlamentu za opoziční liberální stranu Jabloko.

Zeman v projevu vyjádřil úctu veteránům nejen za jejich boj za vlast, ale i za civilizovanou Evropu. Řekl, že kromě osvobození Československa v roce 1945 jsou v historii vzájemných vztahů i negativní zkušenosti, hlavně s okupací v roce 1968. Článek na webu ruské armádní televize Zvezda označil za úmyslnou provokaci, která má narušit česko-ruské vztahy. „Chci věřit, že tato provokace nesplnila svůj úkol,“ řekl prezident.

obrázek
Zdroj: ČT24

V úterý se Zeman v černomořském letovisku Soči setkal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, který společnou besedu označil za obsažnou a otevřenou. Putin ocenil pozitivní vývoj zejména vzájemných hospodářských a obchodních vztahů, které letos překonaly období několikaletého poklesu. Zeman konstatoval, že navzdory protiruským sankcím, s nimiž dlouhodobě nesouhlasí, se spolupráce úspěšně rozvíjí.