Část konzervativců odmítá platit miliardy navíc za brexit: „Lidé budou vzteky bez sebe“

Ministři britské vlády se podle zpravodajské společnosti BBC shodli na potřebě nabídnout Evropské unii za urovnání financí v rámci brexitu více než dříve ohlášených 20 miliard liber (577 miliard Kč). Deník The Times odhaduje, že „účet za rozvod“ s Unií se může až zdvojnásobit, přičemž takové spekulace dosud vláda odmítala.

Na jednání kabinetu v pondělí večer podle The Times zároveň někteří konzervativci na premiérku Theresu Mayovou apelovali, aby od vylepšení nabídky upustila ve světle oslabení pozice kancléřky Angely Merkelové, jejíž vyjednávání o nové německé vládě v pondělí náhle ztroskotala. Konzervativní poslanec Jacob Rees-Mogg údajně uvedl, že by bylo „hloupé“ nabídnout více peněz ve chvíli, kdy „Merkelová potřebuje ujistit německé voliče, že nebudou muset platit za případný odchod Británie bez dohody“.

Londýn dostal od předsedy Evropské rady Donalda Tuska na finalizaci rozvodového účtu a plánu v otázce hranice s Irskem čas do začátku prosince. V polovině prosince pak má o britské nabídce rozhodnout summit evropských lídrů, který může případně posunout vyjednávání o brexitu do fáze rozhovorů o budoucích obchodních vztazích.

Podle EU musí Británie před vystoupením zaplatit za finanční závazky vytvořené na základě dřívějších společných rozhodnutí osmadvacítky. Jisté povinnosti v tomto směru Londýn uznává a Mayová v létě ve Florencii výši závazků vyčíslila na 20 miliard liber. Její vláda se nyní zřejmě dohodla zvýšit tuto částku, výsledná podoba je však stále záhadou. Jak řekl BBC zdroj blízký premiérce, „naším postojem zůstává, že ve vyjednávání s EU není nic dohodnuto, dokud není dohodnuto všechno“.

Halfon: Lidé budou vzteky bez sebe

Výše „rozvodového urovnání“ je podle BBC momentálně hlavním kamenem úrazu stagnujících rozhovorů o brexitu. Bývalý konzervativní ministr a současný poslanec Robert Halfon zpravodajské společnosti řekl, že tak vysoká částka, o jaké se momentálně spekuluje, bude pro britskou veřejnost nepřijatelná. 

„Jestliže začneme vyhlašovat, že zaplatíme Evropské unii 40 až 50 miliard liber, myslím, že veřejnost se z toho zblázní, lidé budou vzteky bez sebe,“ uvedl Halfon i s ohledem na to, že britský parlament má ve středu projednávat úsporná opatření.