Mugabe v televizním projevu vyzval ke klidu. Očekávanou demisi nepodal

Mugabe musí odstoupit, jinak bude čelit impeachmentu (zdroj: ČT24)

Zimbabwský prezident Robert Mugabe oproti očekávání nerezignoval a občany vyzval ke klidu. V televizním projevu k národu za přítomnosti armády uvedl, že zůstane prezidentem do prosincového kongresu vládní strany Africký národní svaz Zimbabwe – Vlastenecká fronta (ZANU-PF). Ta ho přitom v neděli dopoledne vyloučila a vybídla, aby se vzdal funkce hlavy státu. Pokud do pondělního poledne 93letý Mugabe neodstoupí, bude proti němu zahájen impeachment, což je ústavní žaloba vedoucí ke zbavení funkce.

Mugabe podle informací Reuters krátce promluvil k národu z prezidentského paláce prostřednictvím státní televize ZBC.  Očekávanou rezignaci ovšem neoznámil. Prezidenta v neděli vyloučila zimbabwská vládní strana ZANU-PF. Stejný krok postihl i Mugabeho manželku Grace. 

Parlament Zimbabwe už dříve sdělil, že je připraven zahájit proces impeachmentu, pokud se Mugabe nerozhodne sám odstupit z funkce, což dosud odmítal. V minulosti se ho pokoušela sesadit opoziční strana MDC, tentokrát se ale proti prezidentovi postavila i vládní ZANU-PF. S tou nyní MDC jedná o společném postupu, řekl Gonese.

Mugabe hladověl a mlčel několik dní

Podle britského serveru Daily Mail, který se odvolává na informace od člena Mugabeho rodiny, drží 93letý prezident protestní hladovku. Je prý připraven zemřít „za správnou věc“.

Jeden z ministrů za ZANU-PF, který si nepřál být jmenován, dodal, že součástí Mugabeho protestu mělo být i mlčení: „Starý pán zkouší od včerejška různé triky včetně protestní hladovky, vyhrožování a odmítání promluvit.“ Mugabe však nakonec ještě v neděli večer svolal rychlou tiskovou konferenci. 

O situaci v Zimbabwe po puči proti prezidentu Mugabemu bude jednat v úterý na krizovém summitu v Angole Společenství pro rozvoj jižní Afriky (SADC). Zúčastní se hlavy států JAR, Zambie, Tanzánie a Angoly.

Robert Mugabe je prezidentem této bývalé britské kolonie na jihovýchodě Afriky od získání nezávislosti v roce 1980. Zimbabwe již řadu let sužuje hluboká ekonomická i politická krize – země se potýká s vysokou nezaměstnaností, hyperinflací, nedostatkem potravin i hotovosti. Proti Mugabemu se konaly opakované demonstrace, které někdy přerostly v násilnosti. 

Robert Mugabe
Zdroj: AFP
Vydáno pod