Vídeň se halí do adventní atmosféry. Na prvním místě ale zůstává bezpečnost

Vídeň před adventem posiluje bezpečnostní opatření (zdroj: ČT24)

Ve Vídni začínají vánoční trhy. Rakouská policie spolu s pořadateli udělala řadu bezpečnostních kroků, aby minimalizovala riziko teroristického útoku. Úřady už dříve postavily zábrany i před důležitými vládními budovami a chystají je i na dalších frekventovaných místech metropole.

Na největší vídeňské trhy začnou od pátku proudit desítky tisíc návštěvníků, včetně těch z Česka. S ohledem na sérii teroristických útoků, ke kterým v uplynulých měsících v Evropě došlo, se letos se pořadatelé věnovali hlavně bezpečnosti a připravovali se na mimořádné situace.

„Máme hlášení ve třech jazycích. Samozřejmě tu máme mnoho zahraničních návštěvníků, takže je máme připravené v němčině, angličtině a také v češtině,“ říká Johanna Felicity Scholzová, která se na pořádání trhů ve Vídni podílí.

Trhy ochrání betonové bloky a vysouvací sloupky

Nejvíce se v Rakousku obávají útoků podobných těm z Berlína nebo Barcelony. Proto se nejen u stánků před vídeňskou radnicí objevily různé druhy zátaras. Těžké betonové bloky, které mají možným útočníkům zabránit vjet mezi stánky, vypadají jako vánoční dárky, aby nekazily sváteční atmosféru.

Betonové zátarasy mají předejít útokům autem
Zdroj: ČT24

Nádvoří Schönbrunnu, které hostí další hojně navštěvované vánoční tržiště, nově zabezpečují tři vysouvací sloupky. Podle některých bezpečnostních expertů to může být málo.

„Jsou tu spíš pro subjektivní pocit návštěvníků trhů. Nepomohou, pokud by tam měl vjet velký čtyřicetitunový nákladní vůz. Přes zátarasy by projel jako horký nůž máslem,“ míní bezpečnostní expert z Vídeňské univerzity Nicolas Stockhammer. Ještě víc se ale obává těch, kteří by se mohli pokusit zaútočit na přeplněných trzích zbraněmi.

Proto je policie v pohotovosti. Místa, kam míří během adventu nejvíc lidí, bude hlídat nepřetržitě. Do terénu vyšle příslušníky v uniformách i v civilu.

Bezpečnostní sloupky před vídeňským kancléřstvím
Zdroj: ČT24

Posilovat bezpečnostní opatření začala Vídeň už koncem léta. Jako první vyrostly ochranné sloupky u budovy kancléřství a před prezidentským palácem. Podobná ochrana čeká i slavnou obchodní třídu Mariahilferstrasse, kde by se měly zábrany objevit na jaře. Jak přesně budou vypadat, se ale město ještě nerozhodlo.