Bruselské oslavy marockého fotbalu skončily násilím. Policie zasáhla proti stovkám lidí

Asi tři sta lidí marockého původu v noci na neděli ničilo obchody a zapalovalo auta v centru Bruselu. V násilí se zvrhly oslavy kvalifikace Maroka na mistrovství světa 2018 ve fotbale. Policie proti výtržníkům nasadila vodní děla, podle kritiků ale zasáhla pozdě. Dvě desítky policistů utrpěly zranění.

Maročané si zahrají na mistrovství světa po dvaceti letech. Úspěch fotbalistů přišlo do centra oslavit asi 1500 lidí. Tři stovky z nich se ale začaly chovat agresivně a napadly policisty.

Nepokoje v centru Bruselu
Zdroj: INSTAGRAM - MAIKEL VAN DE WIEL/Reuters

Někteří také rozbíjeli výlohy a plenili regály v obchodech. Výtržníci zároveň zapálili nejméně jeden automobil, sdělila policie. Ta musela použít vodní děla na skupinu asi 300 osob, které po ní házely kameny.

Zatčen dosud nikdo nebyl, celkem 22 policistů utrpělo zranění. Belgický ministr vnitra Jan Jambon násilnosti odsoudil s tím, že jde o „nepřijatelnou agresi v centru Bruselu“. „Máme záznamy z kamer, takže kdo to udělal, ten za to zaplatí,“ řekl rozhlasové stanici Radio 1.

Belgie má početnou marockou komunitu, která tvoří asi čtyři procenta obyvatelstva. „Žít společně znamená se vzájemně respektovat. To platí i pro policii, která má závazek chránit naši bezpečnost ve dne v noci,“ zdůraznil Jambon.

Divokou noc zažilo i Nizozemí

Podobně se fotbalové oslavy zvrhly i v sousedním Nizozemí, kde rovněž žije hodně lidí marockého původu. Ze zpráv z Haagu vyplývá, že i zde lidé házeli po policistech věcmi. V Rotterdamu tančící Maročané zapalovali světlice v marockých barvách. Také v samotném Maroku vyšly do ulic tisíce lidí.