Ve Francii a Švýcarsku zadrželi deset lidí kvůli přípravě útoku

Při protiteroristické operaci v oblasti Paříže a na dalších místech Francie a také ve Švýcarsku bylo zadrženo deset lidí podezřelých z přípravy útoku. Informovala o tom francouzská média. Policie ani prokuratura v Paříži podrobnosti k zásahu zatím sdělit nechtějí.

List Le Parisien napsal, že policie zatkla v oblasti Paříže a v přímořských částech země devět lidí. Desátého, pravděpodobně hlavního podezřelého podle tiskových agentur zadržela policie ve Švýcarsku. Úřady informace oficiálně nepotvrdily. Akce ve Francii zřejmě pokračuje.

Le Parisien uvedl, že zadržené osoby jsou ve věku od 18 do 65 let a jsou mezi nimi dva bratři. S odvoláním na nejmenované zdroje list upřesnil, že se zatýkalo zejména ve městě Aix-en-Provence nedaleko Marseille, v přístavním městě Mentonu u Nice a v departementu Seine-Saint-Denis v oblasti francouzské metropole.

Zásah souvisí s vyšetřováním, které trvá od července

Agentura AFP s odvoláním na justiční zdroje uvedla, že zásah je součástí vyšetřování, které začalo 19. července kvůli podezření ze „zločinného spolčení s cílem spáchat teroristický čin“.

„Vyšetřování umožnilo identifikovat osobu ve Švýcarsku, která byla mimořádně aktivní na sociálních sítích (Telegram). V této souvislosti se také ukázalo, že tato osoba měla kontakty s osobami žijícími ve Francii, s nimiž hovořila zejména o plánech násilných akcí…,“ uvedl zdroj agentury.

Tento člověk, zadržený ve Švýcarsku, na sociálních sítích také komunikoval se třináctiletým Francouzem podezřelým z přípravy džihádistického útoku nožem. Chlapec byl zadržen 20. června.

Francie byla v posledních letech terčem několika teroristických útoků. Po atentátech v Paříži z 13. listopadu 2015 byl v zemi zaveden výjimečný stav, který přestal platit teprve minulý týden v noci z 1. na 2. listopadu. Předtím v úterý ho ale nahradil nový protiteroristický zákon, který mimo jiné posiluje pravomoci policie.